Vinkovački arheolozi pronašli prsten iz 3. stoljeća

Arheolozi vinkovačkoga Gradskog muzeja pronašli su rijedak zlatni prsten, najvjerojatnije iz 3. stoljeća, te 200-tinjak drugih predmeta tijekom istražnih radova uoči izgradnje Centra za digitalizaciju podataka Državne geodetske uprave u Vinkovcima.

Arheološki radovi u Glagoljaškoj ulici u Vinkovcima traju već desetak dana, a osim prstena pronađeno je i oko 400 kg ulomaka keramike koja, prema preliminarnom vještačenju, pripada razdoblju od 1. do 6. stoljeća, te više od 200 posebnih nalaza od metala, keramike i kamena.

Prsten je iznimno zanimljiv jer smo ga pronašli u jednom od slojeva, što znači da ga je Cibaličanka koja ga je nosila najvjerojatnije izgubila. Na prstenu je prikaz zeca ili miša koji gricka cvijet, što je simbol sreće, dok se iznad samog ruba prstena nalazi tzv. urokljivo oko, koje je onoga koji je prsten nosio štitilo od nesreće, objašnjava kustos Gradskog muzeja u Vinkovcima Hrvoje Vulić.

Na nalazištu je pronađena i velika količina novca iz rimskog razdoblja te, što je posebice zanimljivo i iznimno rijetko, djelomično fosilizirani ostaci izmeta.

Voditeljica arheoloških radova u Glagoljačkoj ulici kustosica Anita Rapan Papeša kaže da je nalazište nedaleko od zapadnog ruba Cibalae. Naime, u antičko doba na području Vinkovaca bio je rimski grad Colonia Aurelia Cibalae, treći najveći grad u provinciji Panoniji Sekundi koja se protezala na današnjem području Slavonije, Srijema i Baranje. Grad je osnovan početkom 1. stoljeća, za vrijeme cara Hadrijana (117. - 138.) dobio je status municipija (Municipium Aelium Cibalae), a od kraja 2. ili početka 3. stoljeća uzdignut je na rang kolonije.

Vrhunac razvoja bio je u 4. stoljeću, kada je u gradu i bližoj okolici živjelo između 5 i 10 tisuća stanovnika. U njemu su rođena i dva rimska cara Valentinijan (364. - 375.) i Valens (364. - 378.), jedini rimski carevi rođeni na području današnje Hrvatske.