Dodjelom nagrade Judita završeno 59. Splitsko ljeto

Kazališni festival 59. Splitsko ljeto svečano je večeras zatvoren na Peristilu. Svečanost zatvaranja započela je objavom i uručenjem festivalskih nagrada Judita koje dodjeljuje glavni medijski pokrovitelj Festivala dnevni list Slobodna Dalmacija.

Župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja proglasio je festival zatvorenim, a po spuštanju festivalske zastave kao posljednja festivalska predstava izvedena je opera Nabucco Giuseppea Verdija.

Nagrade Judita dodjeljuju se za najbolja umjetnička dostignuća u glazbenom i dramskom programu. Ove godine Juditu dramski program dobio je prvak Drame Hrvatskog narodnog kazališta Split Trpimir Jurkić, a žiri za glazbeni program odlučio je nagraditi izvođače Simfonijskog koncerta nazvanog Sunčana polja. odnosno Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije, dirigenta Aleksandra Markovića i pijanisticu Martinu Filjak.

U 32 festivalska dana Splitsko je ljeto ponudilo 51 izvedbu opernih, dramskih, baletnih predstava, likovnih i fotografskih izložbi, javnih tribina. Na Festivalu je aktivno sudjelovalo više od sedam stotina umjetnika. Producirano je pet premijera, po dvije operne i dramske, te jedna baletna. Koncertni program ponudio je 11 izvedbi, od onih komornih sastava do koncerata simfonijskih orkestara, a uz klasičnu glazbu bilo je i jazza i tradicijske glazbe.

U godini velike obljetnice Wagnera i Verdija prvi put u povijesti Festivala izvedena je jedna Wagnerova opera Ukleti Holandez, realizirana u koprodukciji s Hrvatskom radio-televizijom.