Dioklecijanovi dani u Splitu

Tradicionalna kostimirana kulturno-turistička menifestacija Dani Dioklecijana u Splitu otvaraju se danas u 21 sat na Peristilu ispred Dioklecijanove palače u Splitu, gdje će se car i njegovi uzvanici "obratiti puku".

Car Dioklecijan ove će godine biti mladi splitski glumac Goran Marković, a u ulozi carice Priske tijekom četiri dana manifestacije izmjenjivat će se poznate sportašice sestre Ana i Lucija Zaninović

Na Peristilu će biti upriličeno postrojavanje Dioklecijanove legije, borbe gladijatora, glazbeni i plesni program. Carevi uzvanici su, kako je najavljeno, gradonačelnici nekoliko gradova, a Dane Dioklecijana otvorenima proglašava splitski gradonačelnik. 

U podrumima Dikolecijanove palače bit će gastronomski dio "splitskog vremeplova", Dioklecijanova večera: "Što su jeli prvi Splićani.

Za vrijeme četvordonevnog trajanja Dana Dioklecijana, održat će se koncerti dalmatinskih klapa u togama, mimohodi Dioklecijanove legije i cara uz fanfare i bubnjeve, još borbi gladijatora, Dioklecijanov sajam, performansi uličnih zabavljača, ponuda jela i pića iz Diklecijabnova doba.

Programi će se održavati na Rivi, Peristilu i Pjaci (Narodnom trgu).

Dioklecijanovi dani su za desetogodišnjeg trajanja postali prepoznatljiv brend Splita koji iz godine u godinu privlači sve više turista i iz inozemstva.