Počinje najveći filmski festival u regiji - SFF

Sve je spremno za 19. sarajevski filmski festival. Na 11 lokacija u tri natjecateljska programa bit će premijerno prikazana 22 međunarodna i 18 regionalnih filmova. Festival se otvara "Epizodom u životu berača željeza" Danisa Tanovića, a zatvara indijskim film "Kutija za užinu".

Ove godine prikazat će se 214 filmova u nekoliko programa. Film Bobe Jelčića "Obrana i zaštita", apsolutni pobjednik ovogodišnje Pule, uvršten je u natjecateljsku konkurenciju ovogodišnjeg SFF-a u kategoriji igranog filma, dok će se "Sin" hrvatskog autora Ivana Sikavice naći u utrci za najbolji kratki film. 

Kao specijalni gost festivala najavljen je Danny Glover, glumac, redatelj i politički aktivist nama poznat po ulozi narednika Rogera u serijalu akcijskih filmova "Smrtonosno oružje". Očekuje se dolazak i holivudskog glumca Armanda Assantea koji će u Sarajevu predstaviti film "The Fix", koji se prikazuje u programu "Novi tokovi - kratki".

Za ovogodišnji SFF bilo je prijavljeno 750 filmova, od čega je 200 igranih, 150 dokumentarnih i 400 kratkih i animiranih, a nominacije su pristigle iz dvadeset država jer su od ove godine uključene i Moldavija, Gruzija, Armenija i Azerbejdžan.

Festival će trajati do 24. kolovoza.