Meštrovića se sjetili samo Drniš i Google

Jučer se navršilo 130 godina od rođenja Ivana Meštrovića, jednog od najvećih hrvatskih umjetnika. U Hrvatskoj, nažalost, obljetnica rođenja ovog kiparskog velikana prolazi gotovo nezapaženo. Velikog su se Meštrovića sjetili samo u rodnom kraju, Otavicama pokraj Drniša.

U crkvi presvetog otkupitelja u Otavicama, posljednjem počivalištu Meštrovića i njegove obitelji, služena je sveta misa i održan koncert duhovne glazbe velikanu u čast. Danas će Meštrović posmrtno biti proglašen počasnim građaninom Drniša, grada u kojem je ostavio neizbrisiv trag.

Muzej Ivana Meštrovića veliku će obljetnicu obilježiti izložbom posvećenoj njegovoj najučestalijoj temi, majčinstvu. Izložba "Zahvalimo njoj" trenutačno se održava u Vrpolju u Slavoniji, a početkom rujna seli se u Zadar.

Meštrović je nakon 30 godina ponovo predstavljen i u Europi, počevši prošlogodišnjom pariškom izložbom u Muzeju Roden, a ove godine Meštrovićevo djelo je izloženo u Stockholmu u muzeju Miles Golden.

Nisu se velikog kipara sjetili samo u rodnom kraju. Dužno poštovanje njegovu umjetničkom geniju odao mu je i moćni Google posvetivši mu naslovnicu.