Počela Međunarodna ljetna škola barokne glazbe i plesa

U Varaždinu je s radom počela Međunarodna ljetna škola barokne glazbe i plesa Aestas musica, koja se u baroknom gradu redovito održava svakoga ljeta od 1999. godine.

Do 25. kolovoza profesori iz Austrije, Velike Britanije i Hrvatske, pod vodstvom austrijskoga umjetnika na baroknoj oboi Andreasa Helma, podučavat će više od 70 polaznika, učenika i studenata glazbe i plesa, mladih profesionalaca te glazbenih i plesnih pedagoga i amatera iz Hrvatske i desetak zemalja svijeta.

Profesori i polaznici Međunarodne ljetne škole barokne glazbe i plesa više će puta javno nastupiti za vrijeme trajanja škole. Tako će najprije tradicionalno sudjelovati na nedjeljnoj misi u varaždinskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo.

U utorak će se pridružiti obilježavanju 200. obljetnice smrti skladatelja Ivana Krstitelja Vanhala, člana Varaždinskoga skladateljskog kruga s kraja 18. stoljeća te jednoga od važnijih europskih skladatelja. Koncert u Glazbenoj školi u Varaždinu 20. kolovoza bit će na dan kad se navršava 200 godina od skladateljeve smrti. Koncert će biti održan i na Varaždinskim baroknim večerima 30. rujna, uz međunarodni znanstveni skup o Vanhalu.

Polaznici Škole Aestas musica predstavit će se na dva koncerta solističke i komorne glazbe 21. i 22. kolovoza u Glazbenoj školi, a s profesorima će nastupiti na Špancirfestu 23. i 24. kolovoza na pozornici na Franjevačkom trgu.

Završetak intenzivnoga desetodnevnog rada bit će glazbeno-scenski projekt na pozornici Hrvatskoga narodnog kazališta u Varaždinu, izvedba opere Vilinska kraljica engleskoga baroknog skladatelja Henryja Purcella pod dirigentskim vodstvom Andreasa Helma. Bit će to u nedjelju 25. kolovoza. Ulaz na sve izvedbe je besplatan.