Jedan zakon na Danima Dioklecijana: Kruha i igara

Tradicionalna kostimirana glazbeno-zabavna priredba Dani Dioklecijana otvorena je na splitskom Peristilu. Dužnost cara Dioklecijana tijekom četvorodnevnoga trajanja manifestacije preuzeo je glumac Goran Nikolić, dok će carica Priska izmjenično biti proslavljene hrvatske sportašice sestre Ana i Lucija Zaninović.

Dane Dioklecijana, koji se održavaju devetu godinu za redom, otvorio je splitski gradonačelnik Ivo Baldasar koji je bio odjeven u bijelu togu (kostim) kakva je nošena u Dioklecijanovo doba, prije 1700 godina. Zahvaljujući gradonačelniku Baldasaru što mu je u iduća četiri dana predao grad Split, car Dioklecijan je više puta uskliknuo Ave, Ave a publika je korski ponavljala te uzvike. Car Dioklecijan je istaknuo da od danas počinje njegova vladavina Splitom te da će u sljedeća četiri dana zavladati Banovinom (sjedištem gradskog poglavarstva), trgovima, hotelima i zapadnom obalom.

Ali prije svega vodit ću brigu o građanstvu, to jest puku, dodao je car Dioklecijan te je gradonačelniku Baldasaru poručio da se u to vrijeme može odmoriti ili se pridružiti zabavi. Neće biti Gradskog vijeća, bit će narod i senat a vrijedit će samo jedan zakon: kruha i igara, poručio je car Dioklecijan.

Savjetnik ministra turizma Ivo Bašić, također odjeven u bijelu togu, istaknuo je kako bi u budućnosti trebalo malo više marketinga da manifestacija preraste u ozbiljnu turističku atrakciju i bude motiv turistima za dolazak u Split.

Nakon svečanog otvaranja priredbe, na Peristilu je prikazan igrokaz, odnosno borba gladijatora u kojoj su sudjelovali vojnici Dioklecijanove legije. A nazočne su zabavljale i, kako je rečeno, Dioklecijanove plesačice. A u podrumima Dioklecijanove palače upriličena je Dioklecijanova večera - što su jeli prvi Splićani.

Prije ceremonije svečanog otvaranja priredbe u kočijama s dvopregom car Diklecijan i carica Priska, koju je predstavljala Ana Zaninović, provezli su se duž Rive, te Marmontovom i Ulicom kralja Tomislava do kipa Grgura Ninskog, odakle su pješice otišli na Peristil.

Tijekom četverodnevnog trajanja Dana Dioklecijana na Rivi, te Peristilu i Pjaci održat će se brojna glazbeno-zabavna događanja kojima će se podsjećati na antičko, odnosno doba utemeljitelja Dioklecijanove palače prije 1700 godina. Najavljeno je održavanje koncerata dalmatinskih klapa u togama (kostimima), te povorke Dioklecijanove legije i cara Dioklecijana s kočijama, borbe gladijatora, kao i Dioklecijanov sajam i performanse uličnih zabavljača.