"Izgredi u Vukovaru rezultat politike"

U vezi s incindentima na utakmici reprezentacije Srbije na Europskom košarkaškom prvenstvu za juniorke koje se održava u Vukovaru i Vinkovcima, Stožer za obranu hrvatskoga Vukovara izvijestio je danas kako su ti incindenti rezultat politike koju političke vođe Srba u Republici Hrvatskoj vode sustavno više od dvadeset godina, svesrdno potpomognute nacionalnom velikosrpskom državnom politikom iz Beograda.

Tijekom utakmice Europskog košarkaškog prvenstva za juniorke između reprezentacija Srbije i Grčke, igrane u četvrtak u sportskoj dvorani Dražena Petrovića u Vukovaru, skupina navijača srbijanske reprezentacije izvjesila je zastavu srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj na kojoj je ćirilicom pisalo Vukovar a 'Ovo je Srbija' čulo se i tijekom jučerašnje utakmice koju je srbijanska reprezentacija igrala s Portugalom.

Nakon utakmice Srbije i Grčke, u skladu sa Zakonom o suzbijanju nereda na sportskim natjecanjima, Vukovarsko-srijemska policijska uprava prekršajno je prijavila 23-godišnjaka iz Vukovara te mu zabranila posjećivanje sportske dvorane Dražena Petrovića u Vukovaru sljedećih osam dana.

Iz Stožera ocjenjuju kako su burna zbivanja u proteklih nekoliko mjeseci, od najave uvođenja dvojezičnosti u Vukovar pa do srpskih nacionalističkih ispada na sportskom borilištu, jasan znak potrošenosti modela na kojima je počivala mirna reintegracija i znak su da Hrvatska pod hitno mora i treba redefinirati svoju politiku prema nacionalnim manjinama, pogotovu prema srpskoj nacionalnoj manjini, kako bi nova politika razbila okove samosegregacije te dovela do integracije te zajednice u hrvatsko društvo.

Od organizatora Europskog košarkaškog prvenstva za juniorke Stožer za obranu hrvatskog Vukovara traži da se zbog dosadašnjih povreda nacionalnih osjećaja hrvatskoga naroda, naročito u Vukovaru, naloži odigravanje utakmica reprezentacije Srbije bez prisutnosti njihovih navijača. Mladoj reprezentaciji Srbije pak ne želimo time otežati put ka uspjehu, već im kao mladom sportskom kolektivu želimo sportski uspjeh, navodi se.ABH: Zašto policija tolerira mržnju na utakmici u Vukovaru?

Akcija za bolju Hrvatsku (ABH) u prosvjednom pismu ministru unutarnjih poslova Ranku Ostojići, osvrćući se na izgrede srbijanskih navijača u Vukovaru na košarkaškoj utakmici između Srbije i Grčke, ocjenjuje kako hrvatska policija istodobno, dok se govori o suživotu i toleranciji, dopušta izgrede zasnovane na nacionalnoj mržnji, ne postupa prema izgrednicima i tolerira njihovo postupanje, što je, kako smatra nedopustivo. U slučaju sličnih ponavljanja i nesankcioniranja počinitelja, ABH smatra kako bi bilo moralno da ministar Ostojić podnese ostavku jer postupanje državnog resora kojeg vodi nije jednako prema svim građanima Republike Hrvatske.

ABH podsjeća kako skupina navijača Srbije tijekom utakmice u sportskoj dvorani u Borovu nije skandirala ili bodrila svoju reprezentaciju, već iskoristili mogućnost za izražavanje govora mržnje prema domaćinu prevenstva Republici Hrvatskoj. Pokušaj policije da oduzme zastavu nije dao rezultata, već je bila potrebna i pomoć u intervenciji, nakon čega se skupina srbijanskih navijača primirila, napominje ABH i dodaje da je izostalo detektiranje počinitelja kaznenih djela.

ABH smatra da se nije postupalo ni po odredbama Zakon o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima. Stoga oštro prosvjedujemo zbog nepostupanja policije u okviru propisanih zakonskih normi na sportskim natjecanjima te tražimo da se pronađu počinitelji prekršaja i kaznenih djela i da ih se propisano kazni, ali i da se preispita postupanje policije na toj utakmici.