U nemirima u Egiptu stradale i starine

Egipatska kriza nije samo uzrokovale stotine mrtvih nego su se na putu razaranja našli i muzeji, džamije i starine neprocjenjive vrijednosti, izvijestila je agencija ANSA.

Nacionalni muzej Malawi, jedan od najpoznatijih egipatskih muzeja, u gradu Minyi, 250 kilometara od Kaira, vandali su opljačkali i oštetili. Osim što su ukrali nekoliko dragocjenih predmeta, vandali su druge uništili i otvarali sarkofage, priopćilo je egiaptsko ministarstvo za starine i odgovornost pripisalo pristalicama Muslimanskog bratstva.

Oni su, izvijestilo je ministarstvo, organizirali prosvjed u vrtu muzeja a potom su silom ušli u muzej uništavajući i nadzorne kamere. Službena procjena štete nije objavljena, no ministarstvo sastavlja listu nestalih predmeta kako bi se spriječilo njihovo krijumčarenje iz zemlje.

UNESCO i Interpol će ukradene starine staviti na crvenu listu kako bi spriječili njihovu prodaju izvan Egipta. To je veliki gubitak, jako me ražalostilo to što su učinili, rekao je ministar za starine Mohamed Ibrahim. Ministarstvo je objavilo da će muzej Malawi biti zatvoren, no da će drugi muzeji ostati otvoreni, ali će se zatvarati dva sata ranije zbog nestabilnosti u zemlji.

Posljednjih dana u Egiptu je zapaljeno i uništeno 40 kršćanskih crkava, katoličkih, pravoslavnih i evengeličkih. Oštećene su i neke džamije.