Akademik Paljetak proslavio 70. rođendan

Promocijom dviju knjiga "Književna kritika o Luku Paljetku 1965.-2012." u izdanju dubrovačkog ogranka Matice hrvatske, književnik i akademik Luko Paljetak proslavio je sinoć 70. rođendan u jedinstvenom ambijentu atrija Kneževa dvora u Dubrovniku.

Govoreći o samim knjigama, koje je tijekom dvije godine sabrala i uredila Anamarija Paljetak, lektor Antun Česko naveo je kako izdanje sadrži 354 priloga 179 kritičara koji su se ogledali u ocjeni Paljetkova pjesničkog i književnog rada.
Zanimljivo je da nijedno njegovo djelo nije bilo prešućeno, što je bila česta praksa, već su kritičari ili hvalili ili nisu prihvaćali Paljetkova djela. Od šesdesetih godina sve do danas Paljetak je vodeći u hrvatskom pjesništvu, posebno kao najveći sonetist hrvatske književnosti svih vremena, istaknuo je Česko.

Akademik Paljetak zahvalio se zaslužnima za objavu dvostrukog izdanja, a zahvalu je uputio i kritičarima. Oni koji su me najmanje hvalili zaslužuju moju najveću pohvalu, jer su mi, baš kao u Bergmanovu filmu "Divlje jagode", na raskrižju pokazali kamo ne treba otići, kazao je Paljetak, sjetivši se usput i latinske izreke "kritičar mojih kritičara moj je prijatelj".

Luko Paljetak rodio se u Dubrovniku u kojem živi i radi. Studirao je hrvatski i engleski jezik na zadarskom Filozofskom fakultetu, a doktorirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Vrstan je prevoditelj s engleskog, francuskog i slovenskog jezika. Stalni je član HAZU-a i dopisni član Slovenske akademije znanosti i umjetnosti (SAZU). Član je i brojnih književnih udruženja u Hrvatskoj i inozemstvu i dobitnik mnogih nagrada i priznanja. Mnoge od njegovih pjesama, poput "U svakom slučaju te volim" i "Na Stradunu", postale su nezaobilazni dio dubrovačke i hrvatske pop-kulture.