Godina ekstrema - Hrvatskoj prijeti suša

Nakon dugotrajnog razdoblja s viškom oborina, Hrvatskoj ponovno prijeti suša. Dio srednjeg Jadrana 'poštenu' kišu nije vidio skoro dva mjeseca, a hidrološki je loše stanje i u ostatku zemlje. Potraje li sušno razdoblje, kao i prošle godine, dijelovi Hrvatske morat će proglasiti elementarnu nepogodu.

Godina 2013. godina je ekstrema - prvi dio godine bilo je hladno i neuobičajeno kišno, nakon toga suho i ekstremno vruće razdoblje koje još traje. Dunja Plačko-Vršnak iz DHMZ-a smatra da vjerojatno slijede novi ekstremi. Gradovi Šibenik, Split, Makarska 'poštenu' kišu nisu vidjeli gotovo dva mjeseca. No živa u termometru rasla je neuobičajeno visoko.

U HEP-u ističu kako unatoč velikoj potrošnji struje za rashladne uređaje i održavanje poljoprivrede na životu - zaliha ima dovoljno. Seljacima je to slaba utjeha. Zbog visokih temperatura koje su prelazile i 40 stupnjeva te mjeseci bez kiše, urodi propadaju pred njihovim očima. Šteta se mjeri u milijardama.

O klimatskim promjenama i njihovim posljedicama za Hrvatsku za Dnevnik 3 HTV-a govorio je prof. dr. sc. Mirko Orlić, s Geofizičkog odsjeka zagrebačkog PMF-a. Pogledajte videoprilog!