'Hercules' u potrazi za arheološkim bogatstvom Jadrana

Američki istraživački brod Hercules vratio se na južni Jadran u potragu za arheološkim bogatstvom južnoga Jadrana. Lani je u dubrovačkom podmorju otkrio čak šest dotad nepoznatih olupina, među ostalim i potopljene brodove iz vremena Bizanta i Napoleona. Punom parom krenuli su i ove godine, zabilježivši dosad četiri moguća nalazišta.

Brod je opremljen robotom na daljinsko upravljanje na kojemu su kamere visoke rezolucije kojima se istražuje podmorje na dubini većoj od 100 metara, kamo ne mogu doći ronioci. Hercules u Dubrovniku ostaje do nedjelje, a po nove tajne južnog Jadrana vratit će se i dogodine. Istraživački je to projekt Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju iz Zadra i američke RPM Nautičke fondacije.

Na Herkulesu je konferenciju za novinare održala ministrica kulture Andrea Zlatar-Violić. Najavila je izgradnju muzeja podvodne arheologije u Zadru za što su riješeni svi imovinsko-pravni odnosi. Podsjetila je da je Međunarodni centar osnovan 2007., a od 2009. radi samostalno na projektima istraživanja podmorja. Dodala je da je Ministarstvo kulture strateški orijentirano prema Mediteranu, jer je njegova baština neistražena.

Pogledajte videoprilog!