I da te ljubim i da te čuvam

Bliži se kraj Dubrovačkih ljetnih igara, na kojima su iznenadili i glumci i neobične predstave i glazbenici i sudaranje različitih skladatelja, a na kraju iznenađenje su priredili i pisci, koji su se odlučili predstaviti na nov i neobičan način.

Predstavljati knjigu promocijom za mnoge je dosadno te nije pravi način da djelo dopre do čitatelja. Zato je Mani Gotovac u suradnji s Hrvatskim društvom pisaca i Dubrovačkim ljetnim igrama odlučila pokrenuti novi žanr.

Prvi se na ovaj posve nov način predstavio Zoran Ferić, i to ulomkom 'Tišina' iz svoje knjige 'Kalendar Maja'. Za dramaturgiju i režiju pobrinula se Vlatka Vorkapić, a uz glumce Silviju Vovk i Mariju Šegvić našao se, u ulozi oca, i sam Ferić.

Kako je rekao Maro Marušić, novinar Dubrovačkog vjesnika, takvim pristupom, tzv. polupredstavom, stekne se uvid u cijelo djelo i cijelo vrijeme je zanimljivo. Čitavih sat vremena ljudi uživaju i sigurno je dio njih i kupio knjigu nakon predstave.

Nakon Ferića, u Sponzi su se predstavili pjesnici Irena Matijašević i Tomislav Bajsić, varaždinsko kazalište pripremilo je već uprizoren roman Mani Gotovac 'Fališ mi', a večeras goste u Sponzi očekuje romanopisac Nikica Petković. Ciklus nazvan 'I da te ljubim i da te čuvam' završit će pjesnik Luko Paljetak, koji će u vlastitoj režiji tako proslaviti i 70. rođendan.