EK zaprijetila sankcijama, Vlada oštro odgovorila

Iz Ministarstva pravosuđa reagirali su na izjavu iz Ureda potpredsjednice Europske komisije Viviane Reding da Hrvatska iza svojih granica skriva nekoliko kriminalaca osumnjičenih za ubojstvo hrvatskih emigranata u drugoj europskoj državi za komunističkog režima.

U povodu izjava Reding prema kojima se razmatraju mjere protiv Hrvatske, poput primjene članka 39. i uskraćivanja pristupa fondovima EU-a, iz Ministarstva pravosuđa naveli su kako Republika Hrvatska nije jedina država članica EU koja ima vremensko ograničenje primjene Europskog uhidbenog naloga. Takvo vremensko ograničenje imaju još i Austrija, Francuska, Italija, Luxembourg i Češka. Dakle, očito se ne radi o instrumentu koji se primjenjuje na jedinstveni način u okvirima EU. Problem procesuiranja osoba osumnjičenih za politička ubojstva puno je širi od pitanja vezanih uz primjenu Europskog uhidbenog naloga. Štoviše, Vlada RH je prepoznala širinu tog problema, o čemu svjedoči i aktualna inicijativa za promjenom Ustava kojom bi se brisala zastara za politička ubojstva, navode iz Ministarstva.

Uzimajući navedeno u obzir, potrebno je istaknuti da je krajnje neprimjereno da se službenici Europske komisije usuđuju prozivati jednu državu članicu iznošenjem ovakvih netočnih i neutemeljenih tvrdnji. Na koncu, potrebno je istaknuti da spomenuti članak 39. Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji navodi da je za uskratu pristupa fondovima EU potrebno postojanje 'ozbiljnih nedostataka' u prenošenju acquisa, a što ovdje nikako nije slučaj, budući da vremensko ograničenje kakvo ima Hrvatska već ima pet članica Europske unije, navodi glasnogovornik Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske Sergej Abramov.

Pusić ponavlja: Moramo mijenjati 'Lex Perković'

Gostujući u emisiji HTV-a Nulta točka ministrica Pusić ustvrdila je, među ostalim, kako Hrvatska treba, može i hoće procesuirati zločine iz vremena komunističkog režima, te da tu nije riječ o zaštiti kriminalaca, za što je našu zemlju optužila Europska komisija.

I ovoga puta ministrica je ponovila kako Hrvatska prvo treba uskladiti svoj Zakon s eurospkim zakonodavstvom a tek onda a tek onda eventualno pokrenuti inicijativu za promjenom tog europskog uhidbenog naloga. Što znači da se ne slaže s premijerom Zoranom Milanovićem koji ustrajava na rješenju koje je sada na snazi od lipnja.

Podsjetimo, Hrvatska je krajem lipnja donijela zakon, kolokvijalno nazvan Lex Perković, kojim primjenu europskog uhidbenog naloga ograničava na zločine počinjene poslije kolovoza 2002. godine.