"Vindijini pogoni ne razlikuju se od sličnih u Njemačkoj ili Austriji"

Premijer Zoran Milanović posjetio je Varaždin, gdje je obišao najnoviju liniju za proizvodnju mliječnih deserata i svježih krem-sireva tvornice Vindija Vivis, u što je Vindija uložila 3,5 milijuna eura.

Vindija je jedna od naših najjačih prehrambenih industrija, koja se već mnogo puta dokazala svojom kvalitetom, kao i druge tvrtke u Hrvatskoj iz prehrambene industrije, istaknuo je premijer Zoran Milanović.

Dodaje kako je stvar bitno drugačija kada je u pitanju proboj na zahtjevno europsko tržište gdje je, uz kvalitetu, vrlo važna uloga distribucije i marketinga. Milanović je istaknuo i da se Vindijini pogoni ne razlikuju od sličnih u Austriji i Njemačkoj.

S premijerom se, u ocjeni da je Vindija odličan primjer na koji način treba raditi i prilagođavati se uvjetima na tržištu, složio i ministar za poljoprivredu Tihomir Jakovina.

Vindija, kazao je Jakovina, svoj uspjeh može zahvaliti uvođenju novih tehnologija, okupljanju mladog i stručnog kadra te jasnom strategijom pozicioniranja u regiji.

Poslovni sustav Vindija među najvećim je hrvatskim prehrambenim industrijama, u grupi Vindija je 13 tvrtki, ima više od 4.000 radnika, a ukupni je prihod grupe prošle godine iznosio 411 milijuna eura.


"Opstat će samo najkvalitetniji i najkonkurentniji proizvođači mlijeka"

Govoreći o smanjenju broja proizvođača mlijeka, i ministar poljoprivrede je istaknuo kako će opstati samo najkvalitetniji i najkonkurentniji. No, dodaje, država nizom reformi pokušava zaustaviti negativan trend smanjenja broja proizvođača mlijeka.

Ministar je tako naveo zemljišnu reformu, uređenje sustava tržišta i sustava potpora, a naglašava i potrebu udruživanja proizvođača te korištenje novca iz  fondova EU-a.