Optuženi Šelebaj i Čuljak

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo optužilo je Dijanu Čuljak i njezina bivšeg supruga Vladimira Šelebaja te još četiri osobe, tereteći ih da su od 2004. do 2008. fiktivnim računima iz produkcijskih tvrtki Core media i Media Spot izvukli višemilijunske iznose.

Ne otkrivajući imena optuženih, Državno odvjetništvo je izvijestilo na svojim internetskim stranicama da su Šelebaj i Čuljak 2004. s još jednom osobom zaključili ugovor o tajnom društvu kako bi prikrili njegovu stvarnu vlasničku strukturu, pri čemu su međusobno dijelili dobit.

Šelebaj i Čuljak su uz tvrtku Core media zajednički vodili i poslovanje Media Spota te su s jednom osobom dogovorili da tim tvrtkama za proviziju od 5 do 7 posto ispostavlja fiktivne račune.

Bivši supružnici su također od 2007. do 2008. godine s dvojicom okrivljenika dogovorili da im pronalaze tvrtke koje bi im ispostavljale fiktivne račune uz proviziju od pet posto. Optuženi su i da su prikratili državni proračun iskazivanjem iznosa pretporeza po fiktivnim računima znajući da usluge nisu izvršene i da nemaju pravo na odbitak pretporeza, piše Hina.

Šestero se tereti za niz zloporaba položaja i ovlasti i zloporaba u gospodarskom poslovanju, dok se Čuljak tereti i za sprečavanje dokazivanja jer je u veljači od jednog svjedoka tražila da svjedoči u njezinu korist, zbog čega je bila u istražnom zatvoru.

Odvjetništvo je predložilo da se od četvero optuženih oduzme korist ostvarena kaznenim djelima u iznosu od oko 24 milijuna kuna.

U tom slučaju Šelebaj je otprije bio optužen, ali je Odvjetništvo u veljači povuklo optužnicu i istragu proširilo na Dijanu Čuljak.