Međunarodni festival fotonovinarstva u Perpignanu

Međunarodni festival fotonovinarstva "Visa pour l'Image", jedan od najistaknutijih svjetskih festivala posvećenih novinskoj fotografiji koji se ove godine održava od 31. kolovoza do 15. rujna u francuskom Perpignanu, svoju 25. obljetnicu obilježit će velikom retrospektivom posvećenom legendarnom ratnom fotografu Donu McCullinu, piše francuski kulturni portal Culture.fr.

Riječ je o najvećoj izložbi organiziranoj u 25-godišnjoj povijesti festivala na kojoj će međunarodni poznati britanski fotograf predstaviti svoje prizore ratnih zbivanja i građanskih sukoba na Cipru, u Vijetnamu, Nigeriji, Sjevernoj Irskoj, Bangladešu i Libanonu, ali i slike siromaštva zabilježene u Engleskoj i Somersetu, te njegov najnoviji opus s prikazom sirijskih sukoba.

McCullinu će se pridružiti još jedno veliko ime novinske fotografije: John G. Morris, urednik fotografije časopisa Life, koji će predstaviti fotografije koje je 1944. zajedno s poznatim mađarskim ratnim fotografom Robertom Capom zabilježio u Normandiji, od kojih su dosad javno objavljene samo dvije, dok će ostale prvi puta biti izložene u javnosti.

Svoja ostvarenja prikazat će još 23 fotografa iz čitavog svijeta, među kojima Abir Abdullah iz Dhake u Bangladešu; prošlogodišnja dobitnica nagrade Canon za najbolju fotografkinju Sarah Caron; te Rafael Fabres, koji trenutno radi na dokumentiranju procesa raščišćavanja favela u Rio de Janeiru uoči održavanja Svjetskog nogometnog prvenstva 2014. u Brazilu, te Ljetnih olimpijskih igara 2016. Fotograf francuske novinske agencije AFP Phil Moore prikazat će svoje prizore Konga, a Muhammed Muheisen izbor od deset fotografija koje prikazuju posljedice rata na lokalno stanovništvo diljem svijeta.

Utemeljen 1989., festival 'Visa pour l'Image' središnje je fotografsko događanje i najvažniji festival fotonovinarstva u Francuskoj koji okuplja najistaknutije svjetske novinske fotografe. Osim izložaba, festivalski program donosi večernje filmske projekcije, simpozije i konferencije. Prošle godine, festival je posjetilo više od 220 tisuća ljudi.