Otvorena izložba "Umjetnik na odmoru 2013."

Izložba "Umjetnik na odmoru 2013.", na kojoj su predstavljeni radovi jedanaest umjetnika stvarani tijekom srpnja i kolovoza u hotelima Valamar u Istri, otvorena je večeras u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Projekt se već drugo ljeto odvija u Hrvatskoj u organizaciji Instituta za istraživanje avangarde i Kolekcije Marinko Sudac, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske i uz partnerstvo tvrtke Valamar.

Izložbu su otvorili ministrica kulture Andrea Zlatar Violić i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.   

Svoje radove na izložbi su predstavili suvremeni umjetnici međunarodnoga ugleda Željko Kipke (Hrvatska), Dan Perjovschi (Rumunjska), Rudolf Sikora (Slovačka), Zdisław Sosnowski (Francuska), Ben Patterson (SAD), Eric Anderson (Danska), Marko Pogačnik (Slovenija), Oleg Kulik (Rusija), Živko Grozdanić Gera (Srbija), Plavi nosovi (Rusija) i Balint Szombathy (Mađarska).

Muzej avangarde i Kolekcija Marinko Sudac djelo su Marinka Sudca koji od 2004. godine skuplja isključivo djela umjetničkih avangardi iz područja bivše Jugoslavije te s njome povezanih umjetničkih praksi i kulturoloških fenomena u regiji i svijetu. Do sada je sakupio više od deset tisuća umjetnina i dokumenata u rasponu od osobnih pisama do video i filmske dokumentacije.