Nova sezona u zagrebačkom HNK bez intendanta

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu premijerom Krležina "Michelangela Buonarotija" jučer je počela nova sezona. No budući da novi intendant, čak ni vršitelj dužnosti intendanta, još nije izabran, u središnjoj kazališnoj nacionalnoj kući od sutra nastupa - bezvlašće.

Prije dva dana dosadašnja intendantica Ana Lederer dostavom je iz Ministarstva kulture dobila odluku o prekidu ugovora o radu 2. rujna. Vladi će biti predložen v.d. intendanta koji se, prema statutu kazališta, mora naći među zaposlenicima HNK.

Nakon višemjesečnih pregovora predstavnika Ministarstva i Grada, koji su vlasnici i financijeri kazališta, te nekoliko neuspjelih natječaja, gradske vlasti sadašnju situaciju smatraju u najmanju ruku neugodnom.

Andrea Zlatar, ministrica kulture, nada se da će pravni vakuum trajati nekoliko dana, do sljedeće sjednice Vlade, kad bi trebalo doći do formalnog razrješenja i imenovanja vršitelja dužnosti intendanta.

Tako HNK u Zagrebu od danas nema intendanta. Riječ je o instituciji koja porezne obveznike stoji godišnje stotinjak milijuna kuna. Kako je dosadašnjoj intendantici Ani Lederer prekinut ugovor o radu, Grad Zagreb ne može u ovom trenutku sudjelovati u financiranju HNK. Budući da je odlukom ministrice ta ustanova bez odgovorne osobe, ne zna se tko rukovodi kazalištem, tko je odgovoran za financije, tko potpisuje da se nešto plati ili ne plati, rekao je pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, sport i kulturu Ivica Lovrić.                                        

Ministarstvo kulture predložilo je dva kandidata za vršitelja dužnosti intendanta zagrebačkog HNK te Gradu Zagrebu poslalo zahtjev za očitovanje. Odgovor očekuje u utorak. Grad može odgovoriti i svojim prijedlogom, izjavila je glasnogovornica Ministarstva Nataša Petrinjak. S imenima kandidata u Ministarstvu ne žele izlaziti u javnost. 

Iz Ministarstva upozoravaju na niz netočnih tumačenja pravne situacije u vezi s izborom v.d. intendanta. Uz ostalo, ističu da je Grad i ako se ne potpiše ugovor s intendantom zakonski dužan osigurati privremeno financiranje HNK, najmanje u visini sredstava osiguranih prethodne godine.


Nova sezona u zagrebačkom HNK

U sjeni igara iza kulisa u HNK se igra predstava koja se već potvrdila na međunarodnoj pozornici, na Mittelfestu, a pokazuje kako je Krležina misao aktualna govoreći o događajima od prije pola tisućljeća kada su dušobrižnici prekrivali golotinju Michelangelovih freski.

Predstava "Michelangelo" nastala je u koprodukciji s Mittelfestom i slovenskim Pandur Teatrom, a temelji se na Krležinoj ekspresionističkoj drami "Michelangelo Buonarotti", djelu u kojemu najveći klasik hrvatske književnosti na strasan, zaljubljen i inteligentan način nudi introspektivan prikaz velikoga talijanskog renesansnog slikara, arhitekta, kipara i pjesnika.

Krleža je genij i vizionar koji nam je omogućio da danas ovdje govorimo o ikonskoj geografiji jednog umjetnika, koji predstavlja simbol za umjetnika koji se suočava sa svojim osobnim demonima i koji je na neki čudan način žrtva sustava koji ga okružuje i s kojim se bori. Michelangelo je umjetnik u vremenu koje je za umjetnost teško, a do danas se ništa bitno nije promijenilo, kazao je Tomaž Pandur najavljujući zagrebačku premijeru na konferenciji u Zagrebu.

Nakon premijere u zagrebačkoj Kući za umjetnost i ljude Laubi priređen je veliki tulum prigodom zatvaranja izložbe Tomaža Pandura "Dječaci", otvorene u lipnju u povodu priključenja Laube projektu "Michelangelo".