Čekićima po dvojezičnim natpisima, postavljene još dvije - prosvjednici pred policijom traže puštanje privedenihDogađanja u Vukovaru postaju kataklizmička, poručio je navečer Vlado Iljkić, član Stožera za obranu hrvatskog Vukovara zadužen za pravne poslove, ispred vukovarske policijske postaje gdje se od popodnevnih sati na obavijesnom razgovoru nalaze četvorica prosvjednika čije oslobađanje zahtijevaju iz Stožera.

Od prosvjednika, koji se u sve većem broju okupljaju pred policijskom zgradom i večeras ih je tamo više stotina, doznaje se kako su privedeni Tomislav Josić, čelnik Stožera, te Ivo Lucić, Stevo Culej i Marijan Živković, članovi te organizacije koja se protivi postavljanju dvojezičnih ploča u Vukovaru. Njih je policija popodne privela zbog sudjelovanja u nasilnom uklanjanju tih ploča te probijanja policijskog kordona, pri čemu je ozlijeđeno četvero policajaca.

Prosvjednici su se okupili i ispred zgrade vukovarsko-srijemske policije u Vinkovcima, gdje također traže puštanje na slobodu privedenih prosvjednika, prije svih Steve Culeja, predsjednika Udruge specijalne policije Grada Vinkovaca.


Još dvije nove dvojezične ploče

Doznaje se da su postavljene još dvije dvojezične ploče u Vukovaru, jedna na zgradu HZMO-a, a druga HZZ-a. Čuvaju ih jake snage interventne policije pod punom opremom, za razliku od jutros kada su ih čuvali 'obični' policajci. Sve je puno policije.

Ispred policijske zgrade okupilo se oko 300 prosvjednika, pred koje je oko 18.30 izašao načelnik PU vukovarsko-srijemske Miroslav Puž te od njih zatražio da izaberu trojicu predstavnika s kojima će policija razgovarati. Za vrijeme tih razgovora, na kojima su prosvjednici, kako se doznaje, davali jamstva da će se privedeni sutra odazvati na obavijesni razgovor, na što policija nije pristala, prosvjednici su ispred policijske zgrade pjevali domoljubne pjesme te skandirali herojskom Vukovaru.

Vukovarsko-srijemska policija nije udovoljila zahtjevima prosvjednika da iz pritvora pusti četvoricu njihovih članova koji su privedeni na kriminalističko istraživanje zbog nasilnog uklanjanja ploča s dvojezičnim natpisima, pa je prosvjed pred policijskom zgradom nastavljen.

Drago Adžaga, jedan od čelnika Stožera, izjavio je kako prosvjednici ostaju pred zgradom policije do daljnjega. Izvijestio je i kako je na sastanku Stožera dogovoreno da će se prosvjednici sutra prijepodne okupiti na središnjem vukovarskom trgu, gdje će odlučiti o daljnjim koracima.

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara pozvao je hrvatsku javnost te sve branitelje i stradalničke udruge diljem Hrvatske da zapale svijeće u svojim gradovima, u ulicama koje nose ime Grada Vukovara.

Na vukovarskim ulicama raspoređene su jake policijske interventne snage iz Vukovara i Vinkovaca te drugih policijskih uprava.


Tri dvojezične ploče razbijene, još dvije postavljene

Rano jutros, pod okriljem noći, u Vukovaru je počelo postavljanje dvojezičnih natpisa. To je izazvalo prosvjede branitelja koj su silom skinuli stavljene ploče te blokirali zgradu Državne uprave i Županijsku ulicu - glavnu ulicu u Vukovaru. Postavljanje dvojezičnih ploča nadziralo je oko stotinu interventnih policajaca. Tijekom prosvjeda ozlijeđena su četiri pripadnika interventne policije, tri policajca i jedna policajka. 

U priopćenju za javnost MUP je na svojim web-stranicama naveo sljedeće: Na zgradama određenih tijela državne uprave na području grada Vukovara jutros se počelo s postavljanjem ploča s dvojezičnim natpisom. U vrijeme postavljanja spomenutih ploča na lokacijama postavljanja okupili su se prosvjednici (neprijavljeni javni prosvjed) koji su izražavajući nezadovoljstvo pokušali onemogućiti postavljanje dvojezičnih ploča. Na dvije lokacije prosvjednici su blokirali cestovni promet i razbili postavljene dvojezične ploče, dok su na trećoj lokaciji skinuli ploče i jednu otuđili. Cijelo vrijeme, zanemarujući upozorenja policijskih službenika, prosvjednici su pokušavali probiti policijski kordon, pri čemu je četvero policijskih službenika ozlijeđeno.

U službenim prostorijama Policijske uprave vukovarsko-srijemske trenutačno je više osoba na kriminalističkom istraživanju zbog postojanja sumnje da su sudjelovale u počinjenju kaznenih djela, a jedna osoba zbog sumnje da je razbila postavljenu dvojezičnu ploču na Policijskoj postaji Vukovar.

Strgnute ploče s Porezne uprave, policijske postaje i Državne uprave 

Stotinjak prosvjednika okupilo se malo prije 11 sati pred zgradom Porezne uprave te su na poziv Steve Culeja, bivšeg specijalnog policajca i predsjednika vinkovačke Udruge specijalne policije, izgurali sedam policajaca i jednu policajku te silom strgnuli dvije postavljene dvojezične ploče. Policajka je u naguravanju lakše ozlijeđena. Ni dvadesetak policajaca ispred zgrade policijske postaje Vukovar nije uspjelo spriječiti prosvjednike da nasilno uklone ploče s dvojezičnim napisima i sa zgrade policije. Ploče su na zidu zgrade prvo razbijene čekićem, a strgnuo ih je Marijan Živković, koji je u Domovinskom ratu, koliko je novinarima poznato, ostao bez dva sina. Otrgnuta je i nova dvojezična ploča na zgradi Državne uprave.

Stožer za obranu Vukovara najavio da će ploče skidati i ubuduće

Predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić u 12.20  okupio je prosvjednike i raspustio ih, čime je prosvjed prekinut. Naglasio je da nitko nikome ne sprečava da postupke vodi na svom jeziku, da vadi dvojezične dokumente, no da su dvojezične ploče poniženje za Vukovar. Istaknuo je da će se takve ploče u Vukovaru skidati i ubuduće. Upozorio je sve hrvatske političare da dobro razmisle i da dobro paze što rade. Predstavnici Stožera smatraju da se ostvarivanje prava na službenu uporabu srpskog jezika i ćiriličnog pisma u Vukovaru temelji na upitnim i nepouzdanim podacima iz popisa stanovništva 2011. kao i kroz zloporabu prijava prebivališta i boravišta. Poručili su kako će pozvati udruge iz Domovinskog rata iz cijele Hrvatske kako bi zaštitili žrtvu grada od novog žrtvovanja.

Bauk: Sve je legalno, a prosvjedi su politički motivirani

Ministar uprave Arsen Bauk izjavio je kako su dvojezične ploče postavljene na zgradama nekoliko institucija - u skladu s najavama. 'Uvođenje dvojezičnosti će ići postupno imajući u vidu sve okolnosti. S tim su se složili i pripadnici srpske nacionalne manjine', kazao je Bauk. 'S obzirom na to da je još 2009. Gradsko vijeće Vukovara glasovima HDZ-a, HSP-a, a također i SDSS-a, kao tadašnjeg koalicijskog partnera, uvelo dvojezičnost defakto u Statut grada Vukovara, onda smatram da sve ovo što se sada događa na neki način ima političke motive', dodao je.

Župan Galić: Nije vrijeme za ćirilične natpise

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić ocijenio je da su "kabinetske odluke ministara i Vlade, neprepoznavanje situacije na terenu", donijele sve ovo danas u Vukovaru. Istaknuo je da nije vrijeme za postavljenje ćiriličnih natpisa u Vukovaru, da je Vukovar još pun stradanja, pun rana, a ovo je dosipanje soli na ranu. Dodao je da ćirilica u Vukovaru nije samo pismo, već i simbol stradanja.

Pozivam političare srpske nacionalnosti da javno kažu kako još nije vrijeme za uvođenje ćiriličnih natpisa, a Vukovar je mjesto posebnog pijeteta i za to se svi moramo zauzimati ako želimo dobrobit i zajednički život i Srba i Hrvata na ovom prostoru, rekao je Galić te istaknuo da županija nije dala nalog da se izrađuju dvojezične ploče te kako očekuje da predstavnici Vlade i grada Vukovara sjednu i razgovaraju o tom problemu.

HSP Ante Starčević i HSP osudili postavljanje dvojezičnih ploča

Dvije pravaške stranke HSP Ante Starčević i HSP priopćenjima su najoštrije osudile postavljanje dvojezičnih ploča u Vukovaru. Glavni tajnik HSP-a AS Pero Ćorić navodi kako prosvjeduju protiv nasilnog postavljanja dvojezičnih ploča jer su one postavljene pod okriljem mraka, tijekom noći.

Žurno postavljanje ploča posljedica je najave Stožera za obranu hrvatskog Vukovara da će uz potporu građana od 6 ujutro dežurati pred zgradama državnih institucija. Način i vrijeme postavljanja ploča nisu primjereni mjestu i političkom trenutku u kojem se nalazimo, ocjenjuje Ćorić u priopćenju HSP-a AS.

Prema njegovu mišljenju, to je odraz političke i svake druge nedosljednosti aktualne vladajuće garniture, počevši od premijera Zorana Milanovića, ministra uprave Arsena Bauka pa do njihove marionete gradonačelnika Vukovara Željka Sabe.