Josipović: Nezadovoljstvo valja kanalizirati i poštovati zakon; Pupovac: Država ne smije ustuknuti pred bezakonjem

Postoji zakon o punom poštovanju nacionalnih manjina, no pitanje postavljanja dvojezičnih ploča u Vukovaru je osjetljivo. Ipak, postoji odgovornost svih u politici da objasne zašto treba poštovati dvojezičnost. Nezadovoljstvo nam valja kanalizirati i poštovati zakon. Tko ima druge političke ideje, njih treba iznijeti uz poštovanje demokratskih načela, a ne služiti se nasiljem, rekao je predsjednik Republike Ivo Josipović gostujući na Hrvatskom radiju u redovitoj emisiji "S predsjednikom uz kavu".

Mislim da ulazimo u vrijeme kada moramo uložiti dodatni napor da ne bude tenzija, da ne bude nasilja, ali da se i zakon, naravno, poštuje. Pozivam sve one koji su aktivni u politici, posebno stranke, a većina ih je koji su sudjelovali u donošenju odluke da budu odgovorni, da budu na visini poslanja koje imaju kao političari i učine sve da zakon bude poštovan, dodao je predsjednik Josipović.

Upitan jesu li današnji prosvjedi politički motivirani, Josipović je kazao da to ne može tvrditi. Poručio je da ne valja što su u prosvjedima napadnuti i hrvatski policajci. Napomenuo je i kako očekuje da će se zakon o pravima nacionalnih manjina u jednoj dinamici provesti. Poslušajte cijelu snimku emisije "S predsjednikom uz kavu".

Na zbivanja u Vukovaru priopćenjem su reagirali iz Vlade. Poručuju kako su prosvjedi zakonit način izražavanja nezadovoljstva, ali nasilje i izravne prijetnje upućene vlasti i ustavnom poretku grubo su kršenje zakona i izrugivanje demokraciji. Pozivaju sve političke stranke da se distanciraju od gaženja temeljnih vrijednosti demokracije.

Očekujem, naravno, i od svih aktera da shvate - u Vukovaru se samo provodi hrvatski zakon, komentirao je događaje u Vukovaru ministar uprave Arsen Bauk.

Ministar uprave Arsen Bauk rekao je da su dvojezične ploče u Vukovaru postavljene na zgradama nekoliko institucija u skladu s najavama. U razgovoru za emisiju HTV-a Hrvatska uživo ponovio je da su se na temelju podataka o popisu stanovništva iz 2011. i Zakona o pravima nacionalnih manjina stekli uvjeti za uvođenje u uporabu srpskog jezika i pisma u Vukovar. Poručio je da se zakoni moraju poštovati i da ne može biti pregovora o tome hoće li se zakon primjenjivati. Kompromis je postupno uvođenje dvojezičnosti, rekao je. Dodao je da o procjeni sigurnosne situacije ovisi kad će biti postavljene nove ćirilične ploče na institucijama u Vukovaru.

Cijeli razgovor s Baukom pogledajte u drugom videoprilogu. 

Hrvatski branitelji dižu ruke na hrvatsku policiju, a hrvatski policajci mahom su također hrvatski branitelji. Više je nego razočaravajući podatak i ja apeliram na sve Vukovarce da spuste loptu na zemlju, izjavio je ministar branitelja Predrag Matić.


Pupovac: Država ne smije ustuknuti pred bezakonjem

Saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac izjavio je da država ne smije ustuknuti pred bezakonjem i onima koji uništavaju državnu imovinu komentirajući današnje onemogućavanje postavljanja ploča s dvojezičnim natpisima, na latiničnim i ćiriličnom pismu, na tijelima državne uprave u Vukovaru.

Današnji događaji u Vukovaru, smatra, poruke su netolerancije i poziva na nasilje, a stigmatiziranje ćiriličnog pisma nazvao je sramotnim.

U Vukovaru su prosvjednici rano jutros uklonili postavljene dvojezične ploče na latiničnom i ćiriličnom pismu na zgradama Porezne uprave, policije i Ureda državne uprave. Tijekom prijepodnevnih prosvjeda ozlijeđena su četiri interventna policajca.

Mislim da su i Vlada i lokalna samouprava i predstavnici srpske zajednice pokazali dovoljno razumijevanja i strpljenja za primjenu zakona. Nastavak djelovanja onih koji se protive provođenju zakona, Ustava, europskih obveza u pitanjima ostvarivanja jezičnih prava manjina predstavlja ozbiljnu teškoću i ozbiljan problem oko kojega očekujem da će se okupiti sve stranke, a državne institucije djelovati u skladu sa svojim ovlastima, rekao je Pupovac Hini upitan za komentar vukovarskih događaja.

Sprječavanje provođenja zakona, napadi na službene osobe, uništavanje državne imovine i slanje poruka netolerancije i poruka pozivanja na nasilje ne samo da ne pripadaju demokratskim društvima nego su poruke koje, osim što izazivaju zabrinutost, trebaju biti predmet vrlo ozbiljnih reakcija, poručio je.

Što se tiče stigmatiziranja ćiriličnog pisma kao neprijateljskog pisma, pisma agresora, to je sramota, poručio je saborski zastupnik SDSS-a, podsjetivši da je ćirilično pismo povijesno pismo velikog dijela slavenskih naroda, od kojih jedan dio sjedi u Europskom parlamentu i sa sobom ga je unio kao jedno od službenih europskih pisama.

Da se ćirilično pismo, kao jedno od povijesnih pisama hrvatskog naroda, proglašava takvim, to je znak mnogo većih problema i mnogo veće teškoće od poštovanja zakona, jer je očito riječ o pokušaju da se elementi civilizacijskih razlika među slavenskim narodima, ovom slučaju između Hrvata i Srba, unose kao elementi dodatnog sukobljavanja i dodatnih podjela, ocijenio je.

Pupovac je ocijenio da sve političke stranke u Hrvatskoj trebaju pozvati na poštovanje zakonitosti jer su one te koje su te zakone donijele. I trebaju pozvati na provođenje zakona bez izuzetka, svuda gdje za to postoje zakonske pretpostavke.