Nives Celzijus sudskom odlukom ipak do "Kiklopa"

Manekenki i autorici knjige Gola istina Nives Celzijus Sajam knjige u Istri ipak će, nakon pravomoćne sudske odluke, morati uručiti književnu nagradu Kiklop koju su joj odbili dodijeliti za Hit godine 2008. kao najprodavanijoj hrvatskoj knjizi, doznaje se od izdavača nagrađenog naslova Premier Medie.

Sud je Sajmu knjiga u Puli određeno da u roku od 15 dana moraju organizirati dodjelu nagrade Kiklop za Hit godine 2008. i dodijeliti ga autorici.

U njenoj pisanoj izjavi stoji da je zadovoljštinu sudskim putem odlučila zatražiti čim joj je direktorica Sajma knjiga u Puli Magdalena Vodopija odbila uručiti Kiklopa i potom ukinula cijelu nagradu.

Kad smo dobili prvostupanjsku presudu bila sam zadovoljna presudom, ali i neizmjerno tužna ponašanjem dotične koja je i tijekom suđenja izvodila pravi cirkus pozivajući se na svoje 'visoke moralne' kriterije da ženi poput mene ne može dodijeliti nagradu bez obzira na neosporne rezultate. Sada kada je i prvostupanjska presuda postala pravomoćna, dotična gospođa izbjegava izvršiti svoje obaveze iako je na to obavezuje zakon i sud Republike Hrvatske, navodi u izjavi Nives Celzijus.


"Gola istina je najprodavanija jnjiga svih vremena u cijeloj regiji!"

Dodaje i da je Gola istina najprodavanija hrvatska knjiga svih vremena i to ne samo u Hrvatskoj, nego i u cijeloj regiji. To mi nitko nikad ne može oduzeti, a također ni 'Kiklopa' na kojem ću inzistirati do kraja. Očekujem da će kod dotične gospođe Vodopije i njezinih savjetnika prevladati razum i da će poštujući pravomoćnu sudsku odluku organizirati dosuđenu im dodjelu nagrada. I meni, kao pravnom laiku, poznato je da će svako odgađanje i izbjegavanje pravomoćne presude biti samo na njihovu štetu. Stoga, 'Kiklopa' očekujem i naravno da ću ga primiti jer sam ga svojim radom i uspjehom zaslužila, izjavila je Nives Celzijus, sada i sudski potvrđena kao najprodavanija hrvatska književnica.

Izdavač ističe da autorica na sudu ipak nije dobila traženu novčanu odštetu i prenosi izjavu njena odvjetnika Srđana Simića prema čijim riječima novac nije bio prioritetan, iako su ga namjeravali donirati u humanitarne svrhe.


Vodopija: "Tražimo reviziju postupka!"

Direktorica Sajma knjige u Istri Magdalena Vodopija u izjavi za novinare u ime udruge Sa(n)jam knjige u Istri izrazila je nezadovoljstvo presudom istaknuvši kako će podnijeti zahtjev Vrhovnom sudu za reviziju postupka.

Udruga Sa(n)jam knjige u Istri će, prema preporuci našeg odvjetnika i opunomoćenika Rudolfa Frančule, uložiti reviziju Vrhovnom sudu Republike Hrvatske i tražiti odgodu izvršenja presude dok Vrhovni sud ne donese odluku o reviziji, poručila je Vodopija.