U Splitu počeo IKS 2013.

Predstavom "Too late!" talijanske istraživačke kazališne skupine Motus na pozornici Amfiteatra Multimedijalnog kulturnog centra (Doma mladih) sinoć je u Splitu počeo 2. međunarodni festival suvremenog kazališta IKS 2013.

Na festivalu će sudjelovati 45 umjetnika iz Hrvatske, Italije i Španjolske. Misija ovog festivala je promocija istraživačkog kazališta i eksperimentalnih kazališnih djela, rekla je organizatorica festivala Nela Sisarić. Dodala je kako se na ovom festivalu uprizoruju kazališne inovacije.

Predstavu "Too late!", koju je publika pratila s pozornice, tik uz izvođeče, a ne iz gledališta, režirali su Enrico Casagrande i Daniela Francesconi Nicolo, a izveli su je Silvia Calderoni i Vladimir Aleksić. U dramaturškom izrazu predstave iščitava se Sofoklova Antigona. Zapravo performansi su zamišljeni kao dijalozi o hipotetskom predstavljanju Antigone današnjice koja je izolirano, gotovo neljudsko biće.

Osim u splitskom Domu mladih festival će se održavati i u Gradskom kazalištu lutaka, Gradskom kazalištu mladih, Galeriji umjetnina te u Dioklecijanovim podrumima u kojima će se, u suradnji s Perforacije Festivalom, održati Noć performansa.

Španjolska skupina Erre que erre predstavit će se plesnom predstavom "Hoogerman" u sklopu projekta Putevi plesa, u suradnji s Hrvatskim institutom za pokret i ples i španjolskim veleposlanstvom.

Program će se nastaviti selekcijom INTEATRO Festivala iz Ancone, središtem talijanske eksperimentalne umjetnosti s tridesettrogodišnjom praksom promocije i distribucije suvremenih izvedbenih praksi na Mediteranu i šire.

Istodobno s mediteranskim programom predstavit će se i dvije srbijanske produkcije. Mladi redatelj Marko Manojlović s "Predstavom u stanu" te novom produkcijom "Parobrod teatra" kao i beogradski Centar za nezavisnu kulturu s predstavom "U samoći pamučnih polja".

Festival će ugostiti i Kazalište Hotel Bulić, istraživačko kazalište Teatar Rubikon s queer katoličkom dramom "Coito ergo sum" te brojne druge kazališne umjetnike.
Festival će trajati do 12. rujna.