Mjesto bistrenja ideja o alternativi kriznoj sadašnjosti

Šibenik je dobio novi festival - alternative i ljevice: FALIŠ. Filmovima, okruglim stolovima, književnim večerima i izložbama organizatori žele pokazati da postoji put u bolje, pravednije društvo.

FALIŠ je mjesto bistrenja ideja o alternativi kriznoj sadašnjosti, kažu organizatori. I njezinu uzročniku: neoliberalnom kapitalizmu!

Prvo moramo razgovarati, moramo opisati bez stida sve ono što nam se događalo i što nam se događa, s jednakom kritičkom oštricom prema svemu, rekao je Kruno Lokotar, urednik programa festivala.

Dakle ne samo prema kapitalizmu nego i prema lošim iskustvima takozvanih i u međuvremenu nestalih socijalističkih društava. Ali i politici aktualne hrvatske vlasti koja, kažu, niti je lijeva, niti socijalna niti demokratska.

Tariq Ali, jedna od ikona britanske ljevice, najzvučnije ime među sudionicima FALIŠ-a, vidi samo jedno rješenje. Globalno: Ako želimo korjenite promjene, moramo se trgnuti, ustati iz svojih udobnih fotelja, izaći na ulice i doista "pritisnuti" političare. Jer mnogi su od njih skloni korupciji, dobro zarađuju i nemaju pojma što se događa običnim ljudima!

FALIŠ se tek zahuktava. Ključat će misli i ideje do subote navečer. Ideje o putu dostizanja socijalne pravde i jednakosti.