'Hrvatska traži elementarnu pravednost'

Premijer Zoran Milanović rekao je kako ne odobrava da se politika oko "Lex Perkovića" vodi preko hrvatskih medija, naglasivši da je ministar pravosuđa Orsat Miljenić jasno i točno argumentirao hrvatski odgovor europskoj povjerenici Viviane Reding. Mi taj dijalog želimo zadržati u diplomatskoj diskreciji, ali očito se vodi politika preko hrvatskih medija.To nije način komuniciranja, rekao je Milanović na zajedničkoj konferenciji za novinare održanoj u Rigi s latvijskim premijerom Valdisom Dombrovskisom.

Milanović je dodao da Hrvatska traži elementarnu pravednost. Tražimo da države koje su u istoj pravnoj situaciji, koje imaju iste pristupne ugovore i isti članak 39. tretiraju na isti način. Cijeli odgovor donosimo u videoprilogu.

Milanović u Latviji

Potvrda iz Bruxellesa: Stav povjerenice Reding je stav EK

Iz Bruxellesa je stiglo novo upozorenje. Glasnogovornik Europske komisije Olivier Bailly izjavio je da Komisija od Hrvatske očekuje brzu i bezuvjetnu promjenu zakona, popularno nazvanog 'Lex Perković.' Još poručuju kako su pisma povjerenice Reding stavovi cijele Europske komisije.

Naime, povjerenici Reding jučer je odgovorio ministar Miljenić. Kaže kako je iznenađen njezinim upozorenjima te da takvo stajalište Vlada ne smatra pravednim. Odgovor ministra Miljenića objavljen je na internetskoj stranici Ministarstva pravosuđa.

U njemu se izražava čuđenje što je Reding u svojem novom pismu Vladi spomenula moguće mjere protiv Hrvatske ako se brzo ne izmijeni zakon o europskom uhidbenom nalogu.

Stav građana i stranaka o tzv. Lex Perkoviću

Ministar u pismu povjerenici Reding tvrdi da su Slovenija i Češka također vremenski ograničile primjenu uhidbenog naloga, iako to nisu dogovorile u pristupnim pregovorima, ali nisu zbog toga kažnjene.

Ministar je rekao da Hrvatska želi da se njezin pravosudni sustav pozabavi predmetima koji su gurani pod tepih dvadeset godina, a sada bi neki htjeli da se to riješi samo tako, u Njemačkoj. Dodao je da se takva pitanja trebaju rješavati u Hrvatskoj, a da će i tako na kraju svatko tko treba doći pred pravosuđe i biti oslobođen ili osuđen.

Reding je u srijedu izjavila da je poslala novo pismo hrvatskoj Vladi u kojemu traži brzu promjenu Zakona o primjeni europskog uhidbenog naloga.

Ministar Miljenić žali zbog njezine namjere da Komisiji predloži da se razmotri aktiviranje članka 39 ugovora o pristupanju, osobito zato što je Hrvatska odlučila da će žurno promijeniti sporne odredbe zakona. Zbog činjenice da se različito postupa prema državama članicama, Orsat Miljenić zaključuje da takvo stajalište Hrvatska ne može smatrati pravednim.