Otvorene Folklorne večeri

Na Trgu Vinkovačkih jeseni u Vinkovcima svečano su otvorene Folklorne večeri, šestodnevna smotra vukovarsko-srijemskoga folklora i uvodna manifestacija ovogodišnjih 48. Vinkovačkih jeseni.

Otvarajući Folklorne večeri vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić istaknuo je da će u ovogodišnje Vinkovačke jeseni okupiti i pokazati svu ljepotu i bogatstvo hrvatske tradicijske kulture te podsjetio na obvezu njezina očuvanja i prenošenja na buduće generacije.

Pozdravne riječi uputili su predsjednik vukovarsko-srijemskog ZAKUD-a Andrija Matić te predsjednik Županijske skupštine Antun Žagar koji su podsjetili da je nakon stotinu godina Hrvatska ponovno postala dijelom europske zajednice te da su Vinkovačke jeseni prigoda na Europi pokažemo kakvo joj bogatstvo Hrvatska donosi.

Gradonačelnika Karlića kao domaćina Vinkovačkih jeseni pozdravila je Muška pjevačka skupina Stari Mikanovci bećarcem Mladen Karlić bekrija i lola, to je stara vinkovačka škola te i na taj način podsjetili da se odnedavno bećarac nalazi na UN-ovoj listi zaštićene nematerijalne kulturne baštine.

Kroz šest večeri Folklornih večeri predstavit će se u službenoj konkurenciji 53 vukovarsko-srijemska izvorna KUD-a te osam gradskih KUD-ova s koreografskim nastupom koji su izvan konkurencije.

Večeras su nastupili KUD-ovi iz Starih Jankovaca, Retkovaca, Nuštra, Privlake, Tovarnika, Bogdanovaca, Lipovca, Bošnjaka i Svinjarevaca te KUD Kristal-Sladorana iz Županje, te klapa Cambi.

Manifestacija je utemeljena1972. godine kao Folklorni dani da bi 1974. godine bila preimenovana u Folklorne večeri i postala smotra Slavonije i Srijema u sklopu Vinkovačkih jeseni. Od 1993. godine Folklorne večeri su smotra KUD-ova Vukovarsko-srijemske županije čije nastupe prati stručni ocjenjivački sud, a najbolji stječu pravo nastupa na Državnoj smotri izvornog hrvatskog folklora.

Izbornica Folklornih večeri i članica ocjenjivačkog suda etnologinja Ljubica Gligorević u izjavi za Hinu istaknula je da svaki KUD ima pravo na osmominutni nastup u kojem se ocjenjuje izvornost u pjevanom, plesnom, glazbenom i etnološkom pogledu. Ocijenila je da su Folklorne večeri značajno pridonijele podizanju kvalitete rada u KUD-ovima koji mjesecima pripremaju program nastupa na Folklornim večerima i očuvanju izvornosti.

U sklopu Vinkovačkih jeseni u središnjem gradskom parku otvoren je i Sajam tradicijskih obrta i rukotvorstva na kojem se predstavlja 90 izlagača.

Ovogodišnje 48. Vinkovačke jeseni s geslom To smo što jesmo održavaju se od 6. do 15. rujna pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH Ive Josipovića.