"Svećenikova djeca" i "Krugovi" za Europsku filmsku nagradu

Europska filmska akademija (EFA) odabrala je filmove 'Svećenikova djeca' Vinka Brešana i 'Krugovi' Srdana Golubovića među 46 najboljih ovogodišnjih europskih filmova.

Time su navedeni filmovi ušli u predselekcijski proces za Europsku filmsku nagradu čija će se 26. dodjela održati 7. prosinca u Berlinu, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar, prenosi Hina.

Brešanov film, nastao u produkciji Interfilma, najgledaniji je hrvatski film u 21. stoljeću, a svjetsku premijeru imao je na Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovym Varyma.

'Krugovi' su nastali u koprodukciji Srbije, Njemačke, Francuske, Slovenije i 'Propeler filma' kao hrvatskog koproducenta. Međunarodna premijera tog filma bila je na Filmskom festivalu Sundance, gdje je osvojio posebnu nagradu žirija, a uspješno je prikazan i na Berlinaleu te u Puli.

Nominacije za Europsku filmsku nagradu bit će objavljene 9. studenog na Festivalu europskog filma u Sevilli, a nagrade će se dodijeliti 7. prosinca na svečanosti u Berlinu.

Europska filmska akademija osnovana je 1988. u svrhu promidžbe europskog filma i ima više od 2800 članova, europskih filmskih umjetnika i producenata.