Počeo 11. festival svjetskog kazališta

Predstavom Smrt u Veneciji, u režiji Thomasa Ostermeiera i izvedbi Shaubuehne am Lehniner Platz iz Berlina, sinoć je u zagrebačkom HNK-u počeo Festival svjetskog kazališta.

Ostermeierova predstava temelji se na poznatom romanu njemačkog književnika Thomasa Manna. Kroz spoj dramskog, plesnog i glazbenog kazališta, Smrt u Veneciji filozofična je predstava koja tematizira prirodu i granice ljudske strasti.

Prati je glazba Gustava Mahlera, a po melankoličnoj atmosferi dekadencije i nostalgičnosti najviše priziva slavni film Luchina Viscontija te krizu i dekadenciju suvremene Europe oslikanu Venecijom kao umirućim gradom.

Radnja ove 75-minutne predstave prati pisca Gustava von Aschenbacha koji u poodmakloj dobi boravi u Veneciji, proživljavajući svoju autorsku i intimnu krizu platonski se vezujući uz lijepog dječaka. Dječak postaje Aschenbachov predmet obožavanja, a razmišljanja o njemu otvaraju i pitanja smisla umjetnosti, prolaznosti života i ljepote.

Ostermeierova "Smrt u Veneciji" prikazuje se i danas u sklopu 11. festivala svjetskog kazališta koji će do 5. listopada pružiti zagrebačkoj publici presjek najzanimljivijih događaja sa svjetskih pozornica.