"Carmen" otvorila 46. PIF

Lutkarskom predstavom Carmen, u izvedbi Vologodskog regionalnog kazališta lutaka Teremok iz Rusije, u Zagrebu je svečano otvoren 46. međunarodni festival kazališta lutaka PIF. Najnovija ostvarenja predstavit će više od 200 lutkara iz sedam zemalja.

Festival je u Kulturnom centru Travno otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je rekao kako je počašćen što je Zagreb domaćin još jednom festivalu čarolija lutkarske umjetnosti. U uvodnom igrokazu voditelja i voditeljice, Bandić je simboličnim "kazališnim" škarama prerezao imaginarnu vrpcu. Za svoje sudjelovanje dobio je smijeh i topli pljesak publike.

Program 46. PIF-a

Urednica programa Livija Kroflin prije otvaranja je rekla kako je uvjerena da će ovogodišnji program, iako malo kraći nego prethodnih godina, raznolikošću i vrhunskim predstavama zadovoljiti sve ukuse, od oštrih kritičara i pasioniranih ljubitelja kazališta do djece svih uzrasta.

Među 12 predstava iz 7 zemalja izdvajaju se kineski teatar sjena, mariborska predstava Salto mortale te Medvjed, šaljiva Čehovljeva pripovijetka u izvedbi ruskog kazališta Kostroma. Uz odabranu produkciju domaćih predstava, PIF predstavlja i mlade nade našeg lutkarsta.


Među njima je Tamara Kučinović, koja je završila akademiju u Sankt Peterburgu, a gostuje s predstavom Kućni duhovi Dječjeg kazališta Dubrava iz Zagreba. Predstavljaju se i radovi studenata Umjetničke akademije u Osijeku, među njima i hvaljena predstava Pekel na zemlji.