'Kiklop' poslan poštom - opet slijedi tužba?

Sa(n)jam knjige u Istri, nakon pravomoćne sudske odluke, manekenki i autorici knjige "Gola istina" Nives Celzijus poštom je poslao književnu nagradu "Kiklop" koju joj je odbio dodijeliti za "Hit godine" 2008. i najprodavaniju hrvatsku knjigu.

O sadržaju i ispravnosti pošiljke sastavljen je zapisnik, a Udruga Sa(n)jam knjige u Istri tim je u cijelosti ispunila obvezu iz sudske presude, navodi se u priopćenju za javnost. Ističu i kako, suprotno pisanju nekih medija, predsjednica Udruge Sa(n)jam knjige u Istri Magdalena Vodopija o presudi ni službeno ni neslužbeno nije izjavila ništa, osim da će na Vrhovnom sudu RH zatražiti reviziju postupka.

Prema pravomoćnoj presude, Sa(n)jam knjige u Istri treba Nives Celzijus nadoknaditi štetu isplatom od 10.000 kuna sa zateznom kamatom, ali istodobno Nives Celzijus njemu treba platiti štetu u istoj vrijednosti sa zateznim kamatama zbog narušene časti i ugleda tijekom javnih prepucavanja. Zahtjev tužitelja - autorice i nakladničke kuće za isplatom oko 550.000 kuna zbog nanošenja štete liku i djelu autorice te ugledu i poslovanju izdavačke kuće odbijen je kao neosnovan. 

Izdavačka kuća Premier Media pozvala je Udrugu Sa(n)jam knjige u Istri da Kiklopa Nives Celzijus uruči na javnoj dodjeli, kako je i navedeno u sudskoj presudi, najavljujući da će protiv te udruge tražiti kaznenu i materijalnu odgovornost. Dodaju kako ni Nives Celzijus ni Premier Media kao njezina izdavačka kuća od Udruge Sa(n)jam knjige u Istri do danas nisu primili 'Kiklopa' ni bilo kakvu drugu pošiljku, to jest dokument. 'Ovo je još jedan pokušaj manipulacije strane koja je izgubila sudski postupak, a koja i dalje ne želi izvršiti pravomoćnu sudsku presudu, o čemu će naš odvjetnik Srđan Simić izvijestiti Županijski sud u Puli koji je tu presudu i donio', zaključuju u priopćenju.

Predsjednica Udruge Sa(n)jam knjige u Istri Magdalena Vodopija u izjavi za Hinu opovrgnula je kako je presudom pulskoga Županijskog suda jasno propisano kako ta udruga Nives Celzijus treba uručiti "Kiklopa", nagradu koju joj je odbila uručiti za najprodavaniju hrvatsku knjigu 2008. godine. Najavila je da će sutra svim medijima poslati novo priopćenje u kojem će biti skenirane odredbe sudske presude te otpremnica.