HNK i dalje bez intendanta - idu izmjene Zakona o kazalištu

Rješenje za imenovanje v.d. intendanta zagrebačkog HNK nije se moglo nazrijeti ni na tematskoj sjednici Odbora za kulturu zagrebačke Gradske skupštine jer Grad Zagreb zasad ne odustaje od svoje kandidatkinje Ane Lederer, a iz Ministarstva kulture poručuju da se s tim prijedlogom ne slažu pa zbog nemogućnosti dogovora najavljuju izmjene Zakona o kazalištu.

Zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš rekao je da su na sutrašnju sjednicu Vlade uputili prijedlog izmjena Zakona o kazalištu. 'Ako gradonačelnik i ministrica ne postignu suglasnost oko zajedničkog kandidata za novog intendanta, tada većinski vlasnik predlaže Vladi osobu koju ona imenuje intendantom HNK. Mi zasad nemamo tu osobu, to je stvar dogovora Vlade i Grada, no imamo prijedloge za vršitelja dužnosti, a to su dvoje zaposlenika HNK - Sanja Ivić i Svebor Sečak', rekao je Šipuš. Podvukao je da Grad Zagreb i Ministarstvo kulture nemaju jednaka prava jer su tu, baš kao i u biznisu, presudni odnosi 51:49, a većinski vlasnik je država.

U emisiji HR-a 'A sada Vlada' ministrica kulture Andrea Zlatar-Violić rekla je da dogovora o izboru v.d. intendanta s Gradom Zagrebom još nema. Rekla je kako je nadzorom utvrđeno da Grad duguje HNK više od 3 mil. kuna.  Vjerujem da će zastupnici u Gradskoj skupštini otvoriti pitanje odgovornosti Grada jer se Grad iz financiranja HNK ne može povući niti voljom gradonačelnika niti voljom gradske uprave, rekla je ministrica. Gradonačelnik Milan Bandić poručio je ministrici Zlatar-Violić da 'prestane raditi cirkus' s HNK u Zagrebu. Dodao je kako od premijera Zorana Milanovića očekuje reakciju.

Bivša intendantica HNK Ana Lederer kaže da je HNK doveden u krizu, a Ministarstvo kulture neodgovorno i nekompetentno vodi cijelu situaciju, krši zakone i ponaša se kao da je to pitanje njihove osobne volje. Izmjene Zakona o kazalištu koje predlaže Ministarstvo kulture nazvala je 'lex Lederer'.