Izmjene Zakona o kazalištima u hitnu proceduru

Izmjenama i dopunama zakona o kazalištima, koje je sa sjednice Vlada uputila u hitnu saborsku proceduru, intendanta HNK u Zagrebu u slučaju da ministar kulture i zagrebački gradonačelnik ne utvrde zajednički prijedlog, imenovala bi i razrješavala Vlada na prijedlog resornog ministra.

Do sada je Vlada intendanta imenovala isključivo na zajednički prijedlog ministra i gradonačelnika uz prethodno pribavljeno mišljenje kazališnoga vijeća. Takvo je zakonsko rješenje dovelo do trenutačne situacije u zagrebačkom HNK, koji ni nakon četiri natječaja još nema intendanta jer Ministarstvo i Grad nisu postigli dogovor o zajedničkom prijedlogu. Sadašnji zakon je doista predstavljao pravni vakuum u kojem trenutno jesmo i stoga je zakon upućen u hitnu saborsku proceduru kako bismo što ranije izašli iz takve situacije, izjavila je ministrica kulture Andrea Zlatar Violić.

Dopunama zakona reguliran je i izbor vršitelja dužnosti intendanta nacionalne kazališne kuće kojega će se imenovati i razrješavati na isti način kao i intendanta, ali bez provođenja javnog natječaja. Vlada predlaže i izmjene u sastavu kazališnoga vijeća javnih kazališta. Mijenja se i status Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu koje dobiva status nacionalnog kazališta.

Sindikat hrvatskih glumaca upozorio je da su izmjene i dopune Zakona o kazalištima u hitnu saborsku proceduru upućene bez prave javne rasprave te poručio da će u slučaju izglasavanja tako predloženih izmjena zatražiti mišljenje Ustavnog suda RH.

Opetovano smo se obraćali Ministarstvu kulture tražeći da nas uključi u rad na promjenama Zakona o kazalištima, kao što nalaže zakon. No, Ministarstvo je naš zahtjev ignoriralo, unatoč činjenici da imamo potporu Međunarodne organizacije glumaca (FIA), čiji je europski ogranak sa sjedištem u Bruxellesu pod izravnim nadzorom Europske komisije, stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik sindikata Žarko Savić.

'Za dogovor trebaju dvojica, za svađu jedan. Pozivam ih na normalan partnerski dogovor i da prekine ta saga oko HNK i da ministrica prestane raditi cirkus, da nek prestane obiteljski kadrovirati i starnački jer onog momenta kad je Velimira Viskovića htjela progurati za intendanta nastao je problem, poručio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Ministar uprave Arsen Bauk izvijestio je Vladu da je prikupljen dovoljan broj potpisa birača za raspisivanje referenduma na prijedlog Građanske inicijative "U ime obitelji". Vlada to izvješće šalje Hrvatskom saboru. Na dnevnom su redu su bili i prijedlozi zakona o prostornom uređenju, zakona o gradnji i zakona o građevinskoj inspekciji.