Kinoteka Makedonije u kinu "Tuškanac"

U povodu zajedničkog projekta restauracije s Hrvatskom kinotekom zagrebačko kino "Tuškanac" ugostit će od 19. do 26. rujna Kinoteku Makedonije i prikazati restaurirane i digitalizirane verzije makedonskih i hrvatskih starijih filmova.

Ciklus počinje s dva filma jednako važna za obje kinematografije, "Tri Ane" iz 1959. Branka Bauera i "Makedonski dio pakla" (1971.) Vatroslava Mimice, prvi je jedan od najboljih domaćih filmova pedesetih, a Mimičin partizanski film jedno je od najdojmljivijih makedonskih ostvarenja, ističe se u najavi Hrvatskoga filmskog saveza.

Uslijedit će filmovi "Jad" (1975.), drugi film Kirila Cenevskog u kojem je glumio Fabijan Šovagović, partizanski vestern "Presuda" (1977.) Trajčeta Popova, četvrti dugometražni igrani film Branka Gapoa "Vrijeme, vode" (1980.), te "Hi-Fi", debitantski film Vladimira Blaževskog iz 1987. nastao prema dramskom tekstu Gorana Stefanovskog koji je u to vrijeme bio na vrhuncu slave.

Prikazat će se i makedonski animirani filmovi, među kojima se ističu oni Darka Markovića, a makedonsku dokumentaristiku predstavit će dugometražni dokumentarac "Skopje '63" Veljka Bulajića o katastrofalnom potresu u tom gradu koji se dogodio prije 50 godina. Bulajićev je film višestruko nagrađivan, među ostalim i s venecijanskim Zlatnim lavom.