Svečani mimohod na Vinkovačkim jesenima

U Svečanom mimohodu sudionika 48. Vinkovačkih jeseni i Reviji konjskih zaprega središtem Vinkovaca danas je prodefiliralo 76 kulturno-umjetničkih društava (KUD), 35 svečanih konjskih zaprega i 70-ak konjanika, s oko 3.500 njegovatelja hrvatske tradicijske kulture.

Na taj se način predstavio i najreprezentativniji dio ovogodišnjih Vinkovačkih jeseni koje se odvijaju od 6. do 15 rujna pod visokim pokroviteljstvom hrvatskog predsjednika Ive Josipovića.

Mimohod je najljepši dio Vinkovačkih jeseni kojim pokazujemo sav sjaj, bogatstvo i povijest hrvatskoga naroda, a sve s ponosom unosimo u Europsku uniju, istaknuo je vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić, dajući znak za početak svečanoga mimohoda.

Narodnim nošnjama, pjesmom, plesom te djelićem običaja mjesta iz kojih dolaze, KUD-ovi iz cijele Hrvatske te folklorne skupine Hrvata iz Vojvodine, BiH, Slovenije, Rumunjske i Njemačke u mimohodu su pokazali svu raskoš hrvatskog folklornoga nasljeđa.

Time su posvjedočili i glavnu poruku ovogodišnjih Vinkovačkih jeseni To smo što jesmo, geslo uzeto iz naziva posljednje knjige Vladimira Rema, pokojnog hrvatskog književnika i zaljubljenika u Šokadiju.

Ovogodišnji mimohod višekratno je popraćen zvucima bećarca, specifičnoga šokačkog pjesničkog izričaja, humorističnog, satiričnog pa i lascivnog sadržaja, koji je odnedavno uvršten na UNESCO-vu listu zaštićene nematerijalne kulturne baštine.

Među 35 svečanih konjskih zaprega, koje su za mimohodom prošle središtem grada, stručna komisija najljepše je uređenom ocijenila svečanu svatovsku zapregu Adama Stojanovića iz Babine Grede.