Priznanje Teodoru Celakoskom

Ugledna Europska kulturna zaklada (European cultural foundation - ECF) odala je posebno priznanje Teodoru Celakoskom, projektnom direktoru Multimedijalnog instituta Zagreb.

Naime, komisija Zaklade izabrala je Celakoskog za laureata Nagrade princeze Margriet (ECF Princess Margriet Award), koja se od 2008. dodjeljuje istaknutim pojedincima prepoznatima na europskoj razini po posebnom doprinosu razvoju civilnog društva, ali i pokretanju društvene dinamike te promicanju univerzalnih europskih vrijednosti u svojim lokalnim sredinama.

Celakoski, kao vodeći zagrebački kulturni aktivist, za laureata je izabran zbog svoje uloge u kataliziranju modela suradnje između kulture i civilnog društva u Zagrebu, na širem području Hrvatske i diljem bivše Jugoslavije. Unutar kolektivnih nastojanja bio je jedan od ključnih pokretača brojnih hrvatskih platformi, mreža, trajnih inicijativa i institucija - Multimedijalnog instituta MaMa, Clubtura, Prava na grad, POGON-a, Zaklade Kultura nova, stoji, među ostalim, u objašnjenju odluke.

Napominje se da je u suradnji sa spomenutim kolektivima kreativno iskoristio resurse kako bi uključio javni interes u kulturne politike i prostorno planiranje te, ponajprije, omogućio suradnju između civilnog društva, neovisnih kulturnih organizacija i javnih institucija.

Za laureata Nagrade princeze Margriet za 2014. izabrana je i skupina talijanskih umjetnika i kazališnih djelatnika organiziranih pod imenom Occupato. Oni su u lipnju 2011. najstarije rimsko kazalište Teatro Valle spasili od privatizacije, pretvorivši ga u prostor koji daje glas zajedničkom dobru. Kazalište je otad trajna platforma građanske snage gdje se susreću umjetničko eksperimentiranje, politička debata i šire društvo.