Boljkovac: Mene su optužili da skrenu pažnju s 'lex Perković'

Prvi hrvatski ministar unutarnjih poslova Josip Boljkovac (93), kojega je zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo optužilo zbog ratnog zločina protiv civila 1945., izjavio je popodne za Hinu kako su ga optužili zato da skrenu pažnju s dnevne politike i slučaja 'lex Perković' te se, kako je rekao, trebalo hitno ubaciti 70 godina unatrag.

Boljkovac je rekao kako nema pojma o zločinima iz optužnice jednostavno zato jer u Odjeljenju za zaštitu naroda (OZNA) za grad i Kotar Karlovac nisu bili nadležni za ta pitanja, nego je o tim likvidacijama odlučivala okružna OZNA.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu Boljkovca tereti da je od 7. svibnja do sredine lipnja 1945. protivno propisima međunarodnog ratnog prava zapovijedio uhićenje i dovođenje u zatvor većeg broja civila s područja Duge Rese i okolnih mjesta pod optužbama da su surađivali s ustaškim vlastima.

Uhićenici, šest poznatih i četrnaest zasad nepoznatih osoba, ispitivani su više dana i potom po njegovoj zapovjedi, od podređene mu 3. čete 1. hrvatske brigade KNOJ-a, usmrćeni i zakopani na predjelu Vidanka Curak. Jedan muškarac koji se usprotivio odvođenju ubijen je vatrenim oružjem kod željezničke pruge u Dugoj Resi, objavilo je odvjetništvo na svojim internetskim stranicama.

Boljkovac pak tvrdi kako bi, da je nekog likvidirao, išao u zatvor jer se kako god tko sada misli mora znati da tada nije bilo anarhije. Dobio sam naredbu da odem u štab Treće crnogorske divizije i da s njima uđem u Dugu Resu da se ne bi događale osvete jer su neke porodice imale svoje članove u zatvoru zbog suradnje s ustašama. U borbi za Dugu Resu poginulo je oko 400 partizana, rekao je Boljkovac, kojemu je čudno što je i nakon ispitivanja podignuta optužnica jer je u istrazi pronađen dokument iz kojeg je vidljivo da je dvije godine poslije, 1947. u Beogradu mjerodavnost okružnih tijela prenesena na kotarsku punomoć jer je okružna OZNA prestala djelovati.

Osim toga tek sam 1947. imenovan šefom te kotarske službe, a prije je šef bio Josip Benić kao sekretar Komiteta, dodao je Boljkovac. Optužnica apsolutno nije utemeljena, ocijenio je, dodajući kako su još živi sekretarica Milka Sladić i Mirko Savić, koji znaju da, kako je rekao, nisu imali ovlasti da uhićuju i likvidiraju nikoga, a nisu imali ni pristup logoru.

Za upravu karlovačkog logora nadležna je bila vojska. Mata Vrbetić je bio u upravi logora, a tamo su se vršile likvidacije. Znam da je on noću dolazio u Dugu Resu, a je li tada bilo likvidacija, neću ga optuživati jer nije živ, rekao je Boljkovac.

Boljkovčev branitelj Anto Nobilo rekao je Hini da će svoj stav u odnosu na optužbe moći zauzeti tek kad dobije optužnicu. Nisam vidio optužnici pa ne znam na temelju kojih dokaza ga se tereti, kazao je Nobilo.

Dodao je da u dokaznom postupku nije vidio ni jedan dokaz koji bi teretio njegova branjenika. No ostavio je mogućnost da je u međuvremenu pronađen neki dokaz koji on još nije vidio.

Boljkovac je zbog tih optužbi uhićen 2. studenoga 2011. a iako je odbacio sve optužbe, istražna sutkinjom uz pokretanje istrage odredila mu je i pritvor. Te je odluke nakon žalbe obrane potvrdilo i izvanraspravno vijeće Županijskog suda.

Ustavni sud je krajem studenog 2011. ukinuo odluku Županijskog suda o pokretanju istrage i određivanju pritvora protiv Boljkovca zbog sumnje da je počinio ratni zločin 1945. Zbog poodmakle dobi i zdravstvenog stanja Boljkovac je većinu vremena, umjesto u Remetincu, proveo u zatvorskoj bolnici.

Odvjetništvo ga smatra odgovornim jer je postupao protivno propisima međunarodnog ratnog prava i načelima međunarodnog prava koja proizlaze iz običaja ustanovljenih među civiliziranim narodima, iz zakona čovječnosti i zahtjeva javne savjesti koje propisuje Haška konvencija o zakonima i običajima rata iz 1907. i protivno članku 46. Pravilnika o zakonima i običajima rata na kopnu koji je sastavni dio Konvencije.


Mesić: Boljkovcu omogućiti pravedno suđenje

Bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić rekao je kako se svakom, pa i Boljkovcu, mora omogućiti pravedno suđenje te kako smatra da on nije kriv jer tada nije imao nadležnosti u vezi sa zločinima, za što ga optužuje odvjetništvo.