Izložba u povodu 130. obljetnice rođenja Ivana Meštrovića

U zadarskoj Gradskoj loži sinoć je otvorena izložba djela Ivana Meštrovića u povodu 130. obljetnice njegova rođenja. Zajednički su je organizirali Galerija umjetnina Narodnog muzeja Zadar i Muzeji Ivana Meštrovića.

Izložba pod nazivom Zahvalimo njoj tematski je posvećena majci, njezinu značenju sa sakralnog i profanog aspekta. Izložena je 21 skulptura i reljefi u mramoru, drvu, gipsu i bronci te 13 crteža i litografija, a sva djela, koja dočaravaju iznimne Meštrovićeve kreativne dosege na temu majke iz različitiih faza njegovog opusa, nastala su u razdoblju od 1905. do 1947.

Kiparev sin Mate Meštrović rekao je da je majka u radu njegova oca bila iznimno važna. On je napravio 'Povijest Hrvata', figuru žene. Nije napravio nekog ratnika ili heroja, nego majku Hrvata, koja predstavlja hrvatsku povijest, a to je zapravo lik njegove majke, moje bake Marte, rekao je sin slavnoga kipara. 

Ivan Meštrović umjetnik je čija djela možemo stavljati i u razne kontekste današnjice, bilo da je riječ o majčinstvu ili nečemu drugom, istaknuo je ravnatelj Muzeja Ivana Meštrovića Andro Krstulović Opara.

Meštrovićeva djela izložena su u Zadru prvi put nakon 35 godina. Muzeji Ivana Meštrovića obilježavaju godišnjicu njegova rođenja ovom izložbom, koja je tijekom ljeta bila postavljena u njegovu rodnom Vrpolju, u Spomen-galeriji Ivana Meštrovića, u prostoru u kojem već četrdesetak godina postoji stalni postav Meštrovićevih djela.

Izložba godine u Zadru, kako su je već mnogi nazvali, bit će otvorena do 1. prosinca.