Počele 43. varaždinske barokne večeri

Koncertom moskovskog orkestra "Pratum Integrum", uz sopranisticu Annu Gorbachyovu te umjetničkog voditelja i solista na baroknoj violini Dmitrya Sinkovskog, večeras su u varaždinskoj katedrali počele 43. Varaždinske barokne večeri, kojima je ove godine zemlja partner Rusija.

Publika u prepunoj katedrali imala je prilike čuti djela Berezovskog, Handela, Rameaua, Vivaldija i Telemana u izvedbi moskovskog orkestra specijaliziranog za povijesno vjernu interpretaciju barokne glazbe na autentičnim instrumentima.

Ovaj je koncert samo prvi u nizu ruskih gostovanja, a većina glazbenih djela po prvi će puta biti izvedena u Hrvatskoj.

Otvarajući festival, zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš najavio je da će publika ostati začuđena upoznavajući slavenski barok na način kako ga iščitavaju u Rusiji. Naglasio je da će ovogodišnje barokne večeri spojiti dvije kulturne baštine, hrvatsku i rusku, te, još važnije, pokazati koliko u Hrvatskoj držimo do naše kulturne baštine.

Zadovoljstvo što je Rusija ovogodišnja zemlja partner izrazio je i ruski veleposlanik Robert Markaryan, izrazivši uvjerenje da će Varaždinske barokne večeri potvrditi dobru suradnju i odnose između Hrvatske i Ruske Federacije. Istaknuo je i da će brojna gostovanja ruskih orkestara na "večerima" približiti hrvatskoj publici ranu rusku baroknu glazbu.

Večerašnji koncert samo je jedan od desetak gostovanja ruskih orkestara na 43. Varaždinskim baroknim večerima.

Već sutra na rasporedu je koncert ansambla "Insula magica" Novosibirske filharmonije koja će se predstaviti s glazbom koju su skladali švedski zarobljenici u Sibiru.

U nedjelju u varaždinskom Kazalištu nastupa Edin Karamazov na lutnji, a posebno je naglašen i koncert Solista Katerine Velike u utorak. Već idućeg dana na rasporedu je nastup moskovskog ansambla "Telemann Consort". Koncert za koji se očekuje da će ponuditi jednu od najboljih izvedbi je nastup ansambla "Musica Antiqua Russica" iz St. Petersburga, koji je na programu u petak, 27. rujna u crkvi Svetog Nikole u Varaždinu, a izvodit će se djela ruske i talijanske glazbe 18. stoljeća.

Uz brojne članove diplomatskog zbora u Hrvatskoj te osobe iz javnog i političkog života na otvorenju Festivala bio je i predsjednik Republike Ivo Josipović.