Retrospektiva filmova hrvatskih snimatelja

Pod nazivom Filmska estetika šezdesetih do 29. rujna u zagrebačkom kinu Europa održat će se filmski ciklus domaćih direktora fotografije Bit će prikazana neka od najvažnijih djela iz tog razdoblja.

Poseban naglasak programa je na često zanemarenoj vizualnoj komponenti filmskog stvaralaštva, a njime se želi predstaviti visok stupanj vizualne kulture jednog vremena kroz umjetničku interpretaciju filmske stvarnosti direktora fotografije koji su za svoj rad bili nagrađeni Zlatnom Arenom, ističe se u najavi Hrvatske udruge filmskih snimatelja, koja organizira ciklus u suradnji s Hrvatskom kinotekom i Jadran filmom.

Riječ je o filmskom razdoblju ključnom za daljnji razvoj domaće kinematografije, ali i razdoblju u kojem se pojavio tzv. autorski film. Istodobno, s utjecajima iz zapadne Europe, osobito francuske autorske kritike, autorski film u Hrvatskoj i tadašnjoj Jugoslaviji korespondirao je s modernističkim tendencijama u književnosti, slikarstvu, glazbi.

Program će otvoriti Deveti krug iz 1960., nominiran za Oscara, snimatelja Ivana Marinčeka.

Prikazat će se neka od najboljih ostvarenja Tomislava Pintera (Ponedjeljak ili utorak, Rondo, Breza), Ivice Rajkovića (Gravitacija ili fantastična mladost činovnika Horvata, Imam dvije mame i dva tate) i Frane Vodopivca (Događaj, Kad čuješ zvona).