Dan borbe protiv nasilja nad ženama

Nacionalni je dan borbe protiv nasilja nad ženama. Obilježava se u spomen na 22. rujna 1999., kada su na zagrebačkom Općinskom sudu, tijekom brakorazvodne parnice, ubijene tri žene.

Pred sudnicom u Općinskom građanskom sudu potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić položila je vijenac i zapalila svijeću u spomen na tragično preminule sutkinju Ljiljanu Hvalec, odvjetnicu Hajru Prohić i stranku u brakorazvodnoj parnici Gordanu Oraškić.

Ministrica je rekla da je prema statistikama za prvih šest mjeseci ove godine, nasilje u obitelji u padu. Međutim, istaknula je, i dalje postoji velik broj žena i djece koji trpe nasilje u obitelji. Naglasila je da je nasilje u obitelji neprihvatljivo te da ga ne treba trpjeti i tolerirati. 

Oko sedam milijuna kuna koje sada trošimo na skloništa za žene i djecu, za koju godinu mogli bismo utrošiti u psiho-socijalni tretman zlostavljača kojega bi udaljili iz obitelji, a žene i djecu ostavili u njihovom domu, rekla je ministrica.

Opačić je pozvala građane koji znaju da se u njihovu susjedstvu događa neka vrsta nasilja da to prijave mjerodavnim institucijama jer, kako je rekla, bolje je prijaviti, pa makar i lažno, nego ne prijaviti i šutjeti i onda to završi nekom tragičnom situacijom.