Australska vlada: Vasiljković odgovoran za dugotrajnost postupka

Australska vlada je ustvrdila da je optuženi ratni zločinac Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, djelomično odgovoran za dugotrajnost postupka razmatranja njegova izručenja Hrvatskoj zbog svoje sklonosti parničenju, javljaju australski mediji.

Vasiljković je uhićen u Perthu 2006., ali je australska vlada tek u studenome prošle godine donijela odluku da će ga izručiti Hrvatskoj gdje je tražen zbog zločina počinjenih tijekom sukoba 90-ih godina prošlog stoljeća na prostoru bivše Jugoslavije.

Godine 2010. Vasiljković je tražio odgodu odluke o izručenju dok je vodio tužbu za klevetu protiv jednog lista, izjavili su vladini pravni zastupnici danas, drugog dana žalbenog ročišta protiv vladine odluke o izručenju pred Saveznim sudom u Melbourneu.

Šest mjeseci rada na otprilike 1.500 stranica podnesaka glede tog sulučaja suspendirano je dok je Vasiljković dokazivao da ga se ne smije izručiti, kazali su. Vasiljković se pokazao kao jako sklon parničenju, rekao je vladin pravni zastupnik Stephen Lloyd.

Na otvaranju žalbenog ročišta jučer Vasiljkovićev odvjetnik Julian Burnside rekao je da će se u žalbenom postupku usredotočiti na pravne odgode u tom predmetu, pitanja koja se odnose na Ženevsku konvenciju i pitanja proceduralne pravednosti.

Bivši australski ministar unutarnjih poslova Jason Clare odobrio je njegovo izručenje u studenome prošle godine nakon višegodišnjeg pravnog natezanja i Vasiljkovićevih pokušaja da ospori hrvatski zahtjev za izručenje podnesen 2005.

Richard Knowles, jedan od trojice odvjetnika koji brane Vasiljkovića, rekao je danas na sudu u Melbourneu da je njegovu klijentu uskraćeno pravo da odgovori na informacije koje je Hrvatska pružila australskim vlastima prije nego što je ministar unutarnjih poslova donio odluku o izručenju prošle godine.

Kapetan Dragan tražen je zbog ispitivanja u vezi s optužbama za ratne zločine počinjene kada je bio paravojni zapovjednik u tzv. Krajini 1991. i 1992. Prema optužnici koju je objavilo tužiteljstvo Šibensko-kninske županije, Vasiljković je mučio ratne zarobljenike, naredio da ih se ubija i zapovijedao napadom na Glinu u kojem je bilo civilnih žrtava.