Iranski predsjednik osudio holokaust

Iranski predsjednik Hasan Rohani izbjegao je susret s Barackom Obamom jer nije došao na ručak, koji za predstavnike svih zemalja na zasjedanju Opće skupštine, tradicionalno priređuje glavni tajnik. No, u svom prvom izlasku na međunarodnu scenu u govoru na Općoj skupštini UN-a, poručio je da Iran nije prijetnja svijetu. Pa onda do kraja iskoristio svoj dolazak u SAD i poentirao u televizijskom intervjuu za CNN.

Na pitanje prihvaća li da se holokaust dogodio, Hasan Rohani je rekao da su nacisti počinili 'prijekora vrijedan' zločin protiv Židova. Nisam povjesničar, a kada su u pitanju dimenzije holokausta, povjesničari su ti koje bi trebalo pitati, rekao je za CNN tijekom posjeta New Yorku gdje je govorio na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda. Ali općenito mogu reći da je bilo koji zločin što se u povijesti dogodio protiv čovječnosti, uključujući zločine nacista nad Židovima, za osudu, rekao je iranski predsjednik prema CNN-ovu prijevodu.

Za razliku od Rohanija, umjerenog klerika koji je napravio diplomatski iskorak prema Zapadu, njegov prethodnik Mahmud Ahmadinežad izrazio je sumnju u holokaust. Iranski predsjednik izrazio je nadu da predsjednik SAD-a Barack Obama neće pokleknuti pod američkim grupama koje huškaju na rat u rješavanju iranskog nuklearnog spora i pozvao na dosljedan glas iz Washington po tom pitanju.

Govoreći na Općoj skupštini UN-a, samo nekoliko sati nakon što se godišnjem skupu svjetskih vođa obratio Obama, Rohani je kazao da je spreman uključiti se u vremenski ograničene pregovore o nuklearnom programu i nije spominjao povećanje napetosti sa SAD-om, javljaju agencije.

Rohani je naglasio i da nuklearno oružje nema mjesto u iranskoj sigurnosnoj i obrambenoj doktrini, da je suprotno njihovim vjerskim i etičkim uvjerenjima te da Iran nije prijetnja svijetu. Ponovio je da je Iran nuklearni program razvio isključivo u civilne svrhe, zbog čega je još jednom osudio sankcije prema svojoj zemlji.

Rohanijev govor ubrzo su osudili izraelska diplomacija i premijer koji je riječi iranskog predsjednika nazvao ciničnima. Bio je to ciničan govor pun licemjerja, rekao je Netanyahu u priopćenju. Dodao je da nema naznaka da će Iran prekinuti vojni nuklearni program i ispuniti odluke Vijeća sigurnosti UN-a. Upravo je to bio iranski plan, razgovarati i kupiti vrijeme kako bi se unaprijedila sposobnost Irana za dobivanje nuklearnog oružja, tvrdi Netanyahu, prenosi Hina.