Ribar Palunko za novu generaciju

U novoj sezoni dječja kazališta pripremila su nova iznenađenja za najmlađe. Gradsko kazalište Žar ptica svoja vrata otvara jednom od najljepših bajki Ivane Brlić-Mažuranić "Ribar Palunko i njegova žena".

Djela hrvatskog Andersena, Ivane Brlić Mažuranić, rijetko tko ne voli čitati. Svima dobro znane "Priče iz davnine" stalna su inspiracija mnogim redateljima i dramaturzima koji su ovoga puta na kazališne daske Žar ptice odlučili postaviti "Ribara Palunka i njegovu ženu". 

Velika je prednost projekta da smo uspjeli sačuvati predivni jezik Ivane Brlić Mažuranić, to je naša misija pa će gledatelj imati dojam da gleda bajku iz nekih starih vremena, rekla je Dora Ruždjak Podolski, redateljica predstave.

Ribar Palunko siromašan je i osebujan lik koji sanja o velikom bogatstvu. Materijalno stavlja ispred drugih životnih vrijednosti, no prava sreća je negdje drugdje. Cijelo vrijeme kraj Palunka je simbol vjernosti i dobrote - njegova žena.

Predstava, tvrdi redateljica, nije klasična bajka. S pomoću multimedije slikovito se razdvojio takozvani zemljani svijet od onoga morskog. Poruka je to i da je predstava namijenjena novom, tehnički naprednijem naraštaju djece. No tu nije kraj novinama u Žar ptici. Slijedi projekt Ivice Boban "Ja i moji osjećaji".


"Ribar Palunko i njegova žena" predstava je namijenjena djeci iznad šest godina. U malo manje od jedan sat suočit će se s krajnostima - nepromišljenosti i vjernosti u kojoj, kao u pravoj bajci - pobjeđuje ljubav.