Otvorena 'Alegorija i arkadija' u Klovićevim dvorima

Izložba posvećena hrvatskoj moderni, ''Alegorija i Arkadija - antički motivi u umjetnosti hrvatske moderne'', otvorena je večeras u Galeriji Klovićevi dvori.

Izložba donosi više od 130 djela najutjecajnijih hrvatskih slikara i kipara toga razdoblja. Kao posebna atrakcija bit će predstavljena „Kirka" Bele Čikoša Sesije, koja se nalazi u fundusu galerije Magyar Nemzeti  u Budimpešti. Mađarska ju je vlada otkupila na Milenijskoj izložbi u Budimpešti, davne 1896. za fundus Nacionalne galerije i od tada nije izlagana u Hrvatskoj. 

Uz slike iz Bugarske i Mađarske izložba će predstaviti dosad neizlagani i gotovo nepoznati veliki Bukovčev akt „Andromeda" iz Narodne galerije u Ljubljani.

Atraktivnosti izložbe zasigurno će pridonijeti i remek-djela koja rijetko napuštaju svoje matične muzeje i galerije poput „Bakanala" Mate Celestina Medovića ili velikih alegorijskih kompozicija Vlahe Bukovca iz Umjetničke galerije u Dubrovniku, koje će samo za tu priliku biti restaurirane i predstavljene javnosti. 

Izložba donosi i neotkrivena djela iz privatnih kolekcija, a uz slike bit će predstavljene skulpture najvažnijih hrvatskih kipara Roberta Frangeša Mihanovića, Rudolfa Valdeca, Ive Kerdića i Ivana Meštrovića. Također, izložit će se i sadreni odljevi antičkih skulptura poput Apolona Belvederskog ili Venere Milske, prema kojima su se ravnali estetski kanoni u 19. stoljeću.