Bečka filharmonija u Lisinskom

Bečka filharmonija večeras je u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu očekivano spektakularno otvorila novu koncertnu sezonu Zagrebačke filharmonije, priuštivši zagrebačkoj publici nezaboravan doživljaj svirajući repertoar Dmitrija Šostakoviča i Petra Iljiča Čajkovskog.

U povodu otvorenja sezone 2013./2014. Zagrebačke filharmonije nazočnima se uoči koncerta obratio njezin ravnatelj Miljenko Puljić, koji je kazao kako je riječ o koncertu kojim bečki kolege i prijatelji pozdravljaju Zagrebačku filharmoniju i Hrvatsku u Europskoj uniji, te primjeru kvalitete i stabilnosti europskih kulturnih veza.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poželio je gostima dobrodošlicu u "europskom Zagrebu" te im zahvalio što su svojim dolaskom "počastili grad Zagreb i izvrstan osjećaj Zagrepčana za glazbu".

Za svoj veličanstveni nastup u Zagrebu bečki su filharmoničari odabrali prekrasan ruski repertoar, svirajući djela Čajkovskog i Šostakoviča, te na bisu Mihaila Glinku. Pod ravnanjem glasovitog maestra Lorina Maazela izveli su reprezentativan dvoipolsatni simfonijski program a koncert najavljen kao glazbeni događaj godine takvim se pokazao već s prvim taktovima 3. orkestralne suite P.I. Čajkovskoga. Djelo prepuno laganih i plesnih melodija s upečatljivim završetkom živahnoga plesa publika je ispratila petominutnim aplauzom i ovacijama.

Ovacije i aplauz pratili su i jednako dirljivu izvedbu 5. simfonije Dmitrija Šostakoviča u drugom dijelu koncerta, nakon čega je orkestar Bečke filharmonije njih osamdesetak (od čega tek nekih sedam žena) publiku nagradio izvedbom uvertire iz opere Ruslan i Ljudmila Mihaila Glinke na bisu.

Sezona zagrebačkih filharmoničara nastavlja se već u subotu 28. rujna zajedničkim nastupom s Komornim orkestrom Sarajevske filharmonije, zborovima iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije, te solistima i dirigentima iz više zemalja, s kojima će u KD Lisinskome izvesti veličanstveni oratorij Benjamina Brittena "Ratni rekvijem".