"Ratni rekvijem" ujedinio glazbenike u "Lisinskom"

Maestralni "Ratni rekvijem" britanskog skladatelja Benjamina Brittena je na pozornici Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog u Zagrebu u povodu 40. obljetnice te kuće po prvi put u modernoj povijesti ujedinio glazbene umjetnike Hrvatske, Slovenije, Srbije te Bosne i Hercegovine, u potresnoj i prekrasnoj izvedbi Brittenove pacifističke poruke svijetu.

Publiku je pozdravio ravnatelj Lisinskoga Dražen Siriščević, koji je glazbenicima zahvalio što su se ujedinili na pozornici kuće koja već 40 godina gradi mostove i slavi ljubav. Oni su se večeras, po prvi put na ovoj pozornici, okupili kako bi svi zajedno digli glas protiv nasilja i rata, u misi za mir, kazao je Siriščević.

Pronoseći čudesan glazbeni poziv na mir jednog od najpoznatijih oratorija dvadesetog stoljeća, u Lisinskome je večeras pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića zajedno nastupilo više od 300 ljudi.

Zagrebačka filharmonija, Komorni orkestar Sarajevske filharmonije kojim je dirigirala Samra Gulamović - te zborovi Radiotelevizije Srbije, Opere narodnog pozorišta u Sarajevu i Slovenski komorni zbor (pomiješani u jedan), u pratnji Djevojačkog zbora Zvjezdice i solista Anete Ilić (Srbija), Amira Saračevića (BiH) i Ljubomira Puškarića (Hrvatska), dupkom su ispunili pozornicu Velike dvorane Lisinskoga. Da je riječ o profesionalnim glazbenicima dokazali su nevjerojatnom koordiniranošću izvedbe, što je posebno važno istaknuti, budući da su prvu priliku za zajedničku probu imali tek nekoliko dana prije koncerta.

Njihove su glazbene snage u oratoriju podijeljene, međusobno se čitavo vrijeme prelamajući, izmjenjujući i prožimljući, da bi se tek u konačnom krešendu posljednjeg, šestog stavka stopili u jedno. Pritom jedni (sopran i zbor u pratnji cijelog orkestra) izgovaraju tekst latinske mise, a drugi (bariton i tenor koje prati komorni orkestar) pjevaju šokantno realističnu ratnu poeziju Wilfreda Owena, britanskog pjesnika koji je izgubio život kao vojnik u Prvom svjetskom ratu.

Izvedbu zborova i orkestara četiriju susjednih zemalja bivše Jugoslavije publika je nagradila snažnim aplauzom, burno pozdravivši svaki od ansambala posebno.

Ciklus Lisinski subotom nastavlja se 12. listopada gostovanjem Njemačkog simfonijskog orkestra iz Berlina koji će pod ravnanjem maestra Tugana Sokhieva i uz solistički nastup pijanista Borisa Berezovskog svirati Dmitrija Šostakoviča i Sergeja Prokofjeva.