Rahmanjinov za početak ciklusa "Sfumato"

Na početku 15. sezone ciklusa Sfumato u Muzeju Mimara u Zagrebu večeras u 20 sati Zbor HRT-a i šef dirigent Tonči Bilić, uz soliste Anastasiju Dikmikj i Ivu Gamulina Giannija, izvest će Noćno bdijenje, za mješoviti zbor, op. 37, Sergeja Rahmanjinova. Isti koncert održat će se 2. listopada u 20 sati u crkvi sv. Marka.

Prije petnaest godina pokrenuti ciklus Sfumato „postao je nezaobilazan dio ne samo hrvatske glazbene nego i kulturne ponude, proširio je prostore svojih nastupa ne samo u gradu Zagrebu nego i izvan njega te u inozemstvu, a njegov izvorni dom – Muzej Mimara – postaje premalen da primi sve veći broj ljubitelja probrane glazbe“ (Marija Barbieri: Sfumato 10 godina).

Na početku petnaeste sezone Zbor HRT-a i šef dirigent Tonči Bilić podsjećaju na početke ciklusa: godine 1998. u tada tek započetom Sfumatu u Muzeju Mimara na programu je bilo remek-djelo zborskog repertoara - Noćno bdijenje, op. 37 za zbor a cappella Sergeja Rahmanjinova (1873. – 1943.).

Riječ je o uglazbljenju večernjih i jutarnjih molitvi koje se kao dio cjelonoćnog bdijenja izvode subotom ili uoči velikih blagdan, no Rahmanjinovljevo Bdijenje svojevrstan je sažetak obreda jer se u autentičnom izvođenju glazba izmjenjuje sa psalmima, molitvama, čitanjima i litanijama.

Kada je djelo 10. ožujka 1915. u Moskvi praizveo Sinodski zbor pod ravnanjem Nikolaja Danilina, javnost je bila toliko oduševljena da se izvedba ponovila još četiri puta u toj istoj koncertnoj sezoni. Od tada do danas Noćno bdijenje steklo je status najvećeg dostignuća ruske pravoslavne crkvene glazbe, ali i ponajboljeg ostvarenja iz pera Sergeja Rahmanjinova.

Glazba koja nadilazi granice normalne ekspresije, neodoljiva raskoš zvuka, anđeoska uzvišenost, transcedentalna ljepota, opisi su koji prate ostvarenje koje kombinacijom drevnog zborskog pjevanja, osobito razvijanjem tzv. zborske orkestracije, i skladateljevih neskrivenih emocija i strasti, predstavlja istinsku kulminaciju duge tradicije ruske crkvene glazbe. Poput Mise u h-molu Johanna Sebastiana Bacha ili Mise solemnis Ludwiga van Beethovena, Noćno bdijenje Sergeja Rahmanjinova svrstava se među najpotpunije glazbene prikaze slave Božje.

Programska knjižica


Izravan prijenos koncerta iz Muzeja Mimara možete pratiti na Trećem programu Hrvatskoga radija. Ulaznice po cijeni od 50 kn mogu se kupiti na blagajni Muzeja Mimara od 19 sati na dan koncerta.

Koncert u crkvi sv. Marka snima Hrvatska televizija i ulaz je slobodan!