UN: Svaki osmi čovjek na svijetu gladan

Svaki osmi čovjek na svijetu kronično je neishranjen, objavile su UN-ove agencije za hranu, upozoravajući svjetske čelnike da neke regije neće uspjeti prepoloviti broj gladnih do 2015.

U novom izvješću o prehrambenoj nesigurnosti UN-ove agencije procjenjuju da je od 2011. do 2013. 842 milijuna ljudi patilo od kronične gladi, što je 12 posto svjetske populacije i 17 posto manje nego 1990.-1992.

Mnoge države vjerojatno neće ispuniti cilj koji su odredili svjetski čelnici u UN-u 2000., objavili su Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO), Svjetski program za hranu (WFP) i Međunarodni fond za poljoprivredni razvoj (IFAD). Države koje su u posljednja dva desetljeća doživjele sukob vjerojatnije će imati znatnije probleme u smanjenju gladi, navodi se u izvješću. Zemlje bez izlaza na more suočene su sa stalnim izazovima u pristupu svjetskim tržištima hrane, a države sa slabom infrastrukturom i institucijama i s dodatnim ograničenjima.

Politike poticanja poljoprivredne produktivnosti i dostupnosti hrane ključne su za smanjenje gladi i ondje gdje je rašireno siromaštvo. Rodbina koja šalje novčanu pomoć iz inozemstva, tri puta veću od službene razvojne pomoći, ima veći utjecaj na prehrambenu sigurnost i omogućuje bolju prehranu, ističu agencije.

Većina gladnih, njih 827 milijuna, živi u zemljama u razvoju, gdje se raširenost neishranjenosti procjenjuje na 14,3 posto, dodaje se u izvješću.

Afrika je i dalje regija s najvišom stopom neishranjenosti koja pogađa više od petine ljudi, a slijedi južna Azija.