Crni dim na krovu MSU-a

Gusti crni dim koji suklja s krova Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu nije požar, već nenajavljena umjetnička akcijia Fabiana Knechta, njemačkog umjetnika koji se u svom radu nerijetko bavi intervencijama u javnom prostoru nastojeći izazvati reakciju slučajnih prolaznika.

Umjetnik je tražio da događaj bude iznenađenje i da se ne najavi. Detaljnije informacije objavit će se uskoro, a iz MSU-a kažu i da ta akcija nema veze s neuspješnim izborom novog ravnatelja tog muzeja ni s vatikanskim 'bijelim dimom'.

MSU je na svojim internetskim stranicama najavio Knechtovo predavanje, koje će on kao umjetnik na rezidencijalnom boravku u tome muzeju, u eksperimentalno-istraživačkom projektu "Pilot013", održati u četvrtak, 3. listopada.

U svom istraživačkom radu konceptualni umjetnik mlađe generacije Fabian Knecht često se referira na revolucionarni obrat što ga je u umjetnosti izveo Marcel Duchamp, no suprotno njemu, zahvaljujući kojemu su pronađeni predmeti u galerijskom ili muzejskom kontekstu odlukom umjetnika mogli zadobiti auru umjetničkog djela, on svoje projekte realizira kao intervencije u javnom prostoru. Te se akcije ne mogu odmah prepoznati kao umjetnički rad, premda kod slučajnih prolaznika izazivaju određenu reakciju ili čak akciju.

Umjetnik će rezultate svoje 'site specific' intervencije osmišljene za MSU, kao i dosadašnje projekte, predstaviti na skorašnjem predavanju, na kojemu će važnu ulogu imati i spontane snimke, nastale najčešće mobitelom onih koji su se zatekli na mjestu zbivanja.