MOL: Hrvatska krši zakon EU-a

Raspisivanjem Interpolove tjeralice i Europskog uhidbenog naloga (EUN) za predsjednikom uprave MOL-a hrvatske vlasti krše zakon Europske unije, objavila je ta mađarska naftna kompanija. Najavila je da će se protiv tih zahtjeva boriti svim zakonitim sredstvima.

Mađarska vlada naložila MOL-u da proda Inine dionice - pala dionica MOL-a


Protiv predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadija crvena Interpolova međunarodna tjeralica i Europski uhidbeni nalog raspisani su jučer, nakon što mu je Mađarska odbila uručiti poziv za ispitivanje u Hrvatskoj. Način na koji hrvatske vlasti sada postupaju proturječi nadnacionalnom europskom zakonu koji propisuje zajednički režim za cijelu Uniju, a Hrvatska je odabrala poštovati ga ulaskom u EU prije ove godine, piše u MOL-ovu priopćenju koje prenosi agencija MTI.

Grupa koja djeluje u 40 zemalja i zapošljava gotovo 31.000 ljudi u svijetu ponavlja da tijekom unutarnje istrage nije pronašla nikakve dokaze za kršenje zakona i nezakonito postupanje MOL-a ni njezinih predstavnika. Kompanija najavljuje da će se braniti svim zakonitim sredstvima protiv skandalozne akcije pokrenute protiv gospodina Hernadija i kompanije, a koja je, čini se, motivirana željom da se zastraše i kompanija i njezin predsjednik uprave.

Pravosuđe u Hrvatskoj sumnjiči Hernadija da je s deset milijuna eura podmitio bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera kako bi upravljačka prava u Ini prepustio MOL-u. Zbog toga je Sanader lani prvostupanjskom presudom osuđen na deset godina zatvora. MOL ima 49,1 posto udjela u Ini, a hrvatska Vlada 44,84 posto.

Iz Banskih dvora poručuju kako Vlada ne želi komentirati poteze mađarske vlade, dok u vezi današnjeg priopćenja iz MOL-a poručuju da izvršna vlast nema utjecaja na pravosudna tijela. Nešto ranije danas, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i član Vladina pregovaračkog tima za pregovore između MOL-a i Ine, izjavio je da će se držati Vladina okvira za pregovore.